Zon bron van water op aarde (?)

Nabijruimtevaarder

Een ruitmevaarder met op de achtergrond de blauwe planeet? (foto: NASA)

Water wordt gezien als onontbeerlijk voor leven. De planeet aarde (de blauwe planeet) is er ruim mee bedeeld, maar waar komt al dat water vandaan? Daar wordt al lang over gespeculeerd. Nu zou een nieuwe analyse in de richting wijzen van een grote rol in de ’tewaterlating’ van de aarde. Waterstof van de zon zou zich verbonden hebben met zuurstof uit stofdeeltjes in de ruimte. Het aldus gevormde water zou met die ruimtestof op aarde zijn terechtgekomen.
Tot nu werd gedacht dat dat water afkomstig zou zijn van planetoïden type C, een soort groot ruimtegruis (en kleine planeten). Dat type bevat koolstof en water. De samenstelling van het aardse water is echter anders dan op die planeetjes. Het water daarop bevat meer zwaar water (met waterstofisotoop deuterium) dan het aardse water. ‘Ons’ water komt er hooguit deels vandaan.
Volgens onderzoekers rond Luke Daly van de universiteit van Glasgow zou het meeste water op aarde zijn oorsprong op de zon hebben. “Ons onderzoek wijst er op dat door de zonnewind in de stofkorrels en planetoiden lichter water werd gevormd, dat voor de rest heeft gezorgd van het water op aarde”, zegt medeonderzoeker Phillip Bland van de Curtinuniversiteit in Perth (Aus).
Daly: “Zonnewind is een stroom waterstof- en heliumionen, die voortdurend het heelal worden ingeblazen. Als waterstofionen op een luchtloos oppervlak van een stofkorrel stuiten dringen ze nanometers diep die korrel binnen. Daardoor kunnen ze de chemische samenstelling veranderen. In de loop van de tijd zouden er voldoende zuurstofatomen uit het materiaal een verbinding kunnen aangaan met de waterstofionen en water vormen dat in het mineraal van de stofkorrel is opgesloten.”

Belangrijk aspect bij deze verklaring is dat het ‘zonnewater’ minder zware waterstofisotopen bevat. Dat is voor de onderzoekers een sterke aanwijzing dat de zon een grote rol heeft gehad in de bewatering van de aarde.

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.