De satellieten van SpaceX (40 van de gelanceerde 49) waren op 3 februari gelanceerd en werden al de volgende dag uit hun baan (tijdelijke) gekegeld door een zonnestorm, zo stelt het Franse webblad Futura-Sciences. Ze zouden onderdeel gaan uitmaken van de 2000 Starlink-satellieten die zo’n 550 km boven de aarde cirkelen en internet op alle denkbare plaatsen op aarde zouden brengen.
Volgens SpaceX zou de zonnestorm de atmosfeer dichter hebben gemaakt, waardoor de satellieten meer weerstand ondervonden. Dat zou hun ondergang zijn geweest. Er zijn pogingen geweest te redden door ze in een soort winterslaap te brengen, maar de atmosferische krachten waren te groot om de satellieten in een hogere, stabielere baan te laten komen. Volgens SpaceX zou er geen gevaar zijn geweest door de teloor gegane satellieten zijn geweest, noch in de ruimte noch op aarde.
De verdwenen satellieten bevonden zich in een tijdelijke baan op zo’n 220 km van de aarde. Dat gebeurt met opzet om ‘miskleunen’ snel uit die baan te halen zodat ze geen gevaar opleveren voor andere satellieten. Volgens SpaceX gaat het om een unieke gebeurtenis. Zonnestormen worden veroorzaakt door uitbarstingen aan het zonneoppervlak waardoor dikke stromen plasmadeeltjes de ruimte in worden geslingerd. Na twee of drie kalme jaren lijkt de zonneactiviteit op weg naar een nieuwe climax in 2025. De zonnestormen zouden daarom de komende maanden veelvuldiger kunnen voorkomen, stelt Futura-Sciences.
Nog 30 000 satellieten
Sinds de lancering van de eerste Starlink-satellieten heeft de megalomane SpaceX-(en Tesla-)baas Elon Musk plannen gelanceerd om nog duizenden satellieten de nabije ruimte in te sturen. Volgens de Britse krant the Guardian zou het om maar liefst 30 000 satellieten gaan en er zijn wat dat betreft meer kapers op de kust zoals Amazon en OneWeb.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zou al haar bezorgdheid hebben uitgesproken op het volproppen van de ruimte rond de aarde met satellieten (nog afgezien van de groeiende hoeveelheid ruimtepuin). Nu zouden dat er zo’n 25 000 zijn waarvan 6100 onder de 600 km van de aarde.
Bronnen: ABC News, Futura-Sciences, the Guardian