De noordelijke witte neushoorn staat op uitsterven nu er geen levende mannetjes meer zijn. In 2018 stierf het laatste. Zo’n drie jaar zijn onderzoekers nu druk bezig embryo’s te kweken van eicellen van koe Fatu en, ingevroren, zaadcellen van de laatst levende neushoornstieren. In dat Biorescueprogramma zijn weer vijf embryo’s gecreëerd, waarmee het totaal op 22 komt. De onderzoekers hebben goede hoop dat het project voorkomt dat de noordelijke witte neushoorn uitsterft.
Alles bij elkaar genomen is de operatie een nogal grote logistieke operatie. De eicellen zijn afkomstig van Fatu, de jongste van de twee neushoornkoeien (moeder en dochter) die nog in leven zijn. Die eicellen worden naar een lab in Cremona (It) gevlogen. Daar moeten ze eerst nog rijpen en worden vervolgens bevrucht van de inmiddels overleden stier ANgalifu. Die vijf embryo’s die daaruit ontstonden werden vervolgens weer ingevroren.
Uiteindelijk moeten die embryo’s worden getransplanteerd in draagmoeders van de zuidelijke witte neushoorn. Eerst zullen de onderzoekers daar embryo’s van de zuidelijke variant voor gebruiken om er zeker van te zijn dat die kunstmatige inseminatie goed werkt. Als dat zo is dan volgen de kostbare embryo’s van de noordelijke neushoorn hun weg naar hun zuidelijke draagmoeders. Een zuidelijke stier is alvast gesteriliseerd om ‘ongelukken’ te voorkomen.
Bron: Science Daily