Door het bepalen van DNA van kankercellen in het bloed zouden meer dan vijftig kankersoorten vroegtijdig kunnen worden ontdekt, zo hebben onderzoekers op het jaarcongres van ESMO bekend gemaakt. Ook moeilijk te detecteren kankersoorten zoals alvleesklierkanker zouden op die manier kunnen worden aangetoond. Klinische moeten aantonen dat de test ook praktisch nuttig is, want feilloos is die niet.
In het algemeen wordt aangenomen dat een vroegtijdige ontdekking de kans op genezing aanzienlijk vergroot. De test zou kanker hebben aangetoond bij mensen waarbij nog geen kanker was vastgesteld. Tot nu toe werden dergelijke tests alleen toegepast bij mensen waarbij al kanker was vastgesteld. In de test wordt gezocht naar kleine stukjes tumor-DNA in het bloed die anders zijn dan van gezonde cellen.
De test zou goed scoren, zowel bij mensen die al een diagnose kanker hadden als bij mensen waarbij dat nog niet was gediagnosticeerd. Bij mensen die positief getest waren werd binnen drie maanden die testuitslag bevestigd. Foutloos bleek de test overigens niet te zijn (en dan praten we over vals-positieve maar ook vals-negatieve tests). Slechts Er zijn grootschalige klinische proeven in voorbereiding in het Verenigd Koninkrijk om de klinische bruikbaarheid van de bloedtest vast te kunnen stellen.
Bron: Futura-Sciences