Tot nu toe bestaat er geen medicijn tegen de dementieziekte Alzheimer. Dat is op zich niet zo vreemd, want ondanks tientallen jaren driftig speurwerk is nog steeds onduidelijk hoe de hersenziekte ontstaat. De laatste tijd kwamen er wat hoopvolle berichten, maar zeker een daarvan kan alweer worden afgevoerd: gantenerumab van Roche (ab is de Engelse afko voor antilichaam). Het bleek in twee klinische proeven (fase III, de laatste testfase) niet mogelijk enige verbeteringen van betekenis waar te nemen bij de (dementerende) proefpersonen.
Volgens Roche zouden het middel wel verbeteringen op het vlak van geheugen en oriënteringsvermogen zijn waar te nemen, maar die waren niet, zoals dat genoemd, wordt ‘statistisch significant’ (=nagenoeg waardeloos). Ook werden de voor de ziekte kenmerkende beta-amyloïdeophopingen nauwelijks minder. Roche heeft zich niet door dit wanfortuin laten ontmoedigen en blijft zoeken naar een werkende Alzheimermedicijn.
Net als het nog niet afgeserveerde lecanemab richt gantenerumab zich op de afbraak van die eiwitophopingen. Door veel Alzheimeronderzoekers worden die nog steeds als meest waarschijnlijke oorzaak van Alzheimer gezien, maar dat is nog steeds niet vastgesteld. Andere onderzoekers denken dat die plaques een gevolg zijn van de ziekte. Het schijnt wel vast te staan dat die ophopingen leiden tot het afsterven van hersencellen.
Bron: der Spiegel