Bij darmkanker zagen onderzoekers dat stervende kankercellen buurcellen in een kankergezwel ‘leren’ hoe een chemobe-handeling te overleven. De stervende cellen herprogrammeren het signaal-arrangement van hun buren zo dat ze niet langer meer vatbaar zijn voor de chemo.
Darmkanker is in Duitsland de een na belangrijkste doodsoorzaak. Hoewel de kankerbestrijding vorderingen maakt is de bestrijding van darmkanker in gevorderde staat nog steeds een groot probleem. Het sterftecijfer onder die patiënten is nog steeds erg hoog.
Als met kankermiddelen darmkankercellen worden gedood, scheiden die ATP (adenosinetrifosfaat) uit. Dat is de energiedrager in cellen, maar in dit geval fungeert ATP als boodschapper, zo constateerden de onderzoekers rond Florian Greten van het Georg-Speyerhuis. ATP hecht zich aan P2X4-receptoren op het membraan van naburige kankercellen. Dat zet een signaalroute in werking die leidt tot de overleving van de gewaarschuwde cellen. Gevolg: de tumor wordt resistent voor de chemokuur.
Als de communicatie tussen de kankercellen onmogelijk wordt gemaakt, hetgeen de onderzoekers lukte, blijven de buren voornamelijk gevoelig voor het kankerdodende medicijn. “Er zijn, ondanks alle onderzoek, onbekende mechanismen die kankercellen gebruiken om aan de behandeling te ontsnappen. Met deze methode werken gewone chemobehandelingen ook bij patiënten met vergevorderde darmkanker”, zegt medeonderzoeker Mark Schmitt wat voorbarig.
Verrast
Greten: “We waren verrast dat kankercellen een waarschuwingssysteem hebben ontwikkeld waarbij zelfs stervende cellen nog een belangrijke rol spelen. We hopen dat met het verbreken van de communicatie ook bij patiënten dat grote effect kunnen bereiken.” Het ligt in de bedoeling om met collega’s van het Kankerinstituut in Frankfort de aanpak te kunnen testen in klinische proeven.
Bron: Science Daily