Eindelijk een oplossing voor het polymeerafval (?)

De foraminiferensoort Ammonia beccarii

De foraminiferensoort Ammonia beccarii (afb: WikiMedia Commons)

Er zijn al vele manieren bedacht om minuscule deeltjes van kunststofafval te vangen, maar vooralsog lijkt dé oplossing daar niet bij te zitten. Nu zou ‘biozand’ (foraminiferen) de uitkomst kunnen brengen. Die zouden eenvoudigweg die mikroskopisch kleine kunststofdeeltjes absorberen. Ze bouwen die troep in hun schalen in, hebben onderzoeksters vastgesteld. Dan maar weer hopen dat geen andere dieren die foraminiferen oppeuzelen…
Foraminiferen zijn eukaryote eencelligen met een kalkomhulling. Onderzoeksters rond Marlena Joppien van het Leibnitzcentrum voor Tropenzeeonderzoek in Bremen zien in die ‘diertjes’ een mogelijke oplossing voor een probleem (een van de vele) waarmee de mens de wereld heeft opgezadeld. Zou de oplossing dan komen van diezelfde natuur die wij mensen zo stiefmoederlijk bejegenen?
Die eencelligen zijn ook ‘leverancier’ van zand. De foraminiferen voeden zich met, onder meer, algen maar ook met organische deeltjes. Daar lijkt onze mikrotroep op, stelt Joppien. Ze onderzocht met haar collega’s hoe de eencelligen kleine deeltjes van polystyreen (bekend van het piepschuim) omgingen. Vervolgens keken ze met een fluorescentiemikroskoop hoe die deeltjes werden ingebouwd in hun kalkhuid.

“Als die deeltjes maar klein genoeg zijn dat nemen de meeste foraminiferen een deels groot aantal van de fluorescende kunststofdeeltjes op”, zegt medeonderzoekster Marleen Stuhr. Weliswaar stootte een deel de mikrodeeltjes weer af, maar rond de helft hield de polymeerballast vast. Meestal was die dan met kalk overdekt.

Voor- en nadelen

Stuhr: “Voor het milieu kan dit voor- en nadelen hebben. De foraminiferen kunnen een opslagplaats worden voor nanokunststof maar dat kan de eencelligen ook schade toebrengen.” Hoe dat zit is nog niet duidelijk. Als die forarminiferen ‘zandleveranciers’ zijn dan is deze oplossing er helemaal geen, want dan komt na verloop van tijd die troep gewoon weer in het milieu terecht. De onderzoeksters willen de zaken echter nog verder onderzoeken.

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.