Kanker snelt detecteren met behulp van ki-scalpel?

ki-scalpel

Het ki-mes met meetapparatuur (afb: Dian Marcus et.al. Imperial College)

Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig overal (met alle gevaren van dien). Onderzoekers van het Imperial College in Londen hebben een ki-scalpel (chirurgisch mes) ontwikkeld, heel onorigineel iKnife genoemd, dat kankers vroegtijdig zou kunnen ‘aanwijzen’.  Dat zou de ‘geneesbaarheid’ van kankers aanzienlijk kunnen verhogen, maar om dat te kunnen constateren moeten de patiënten wel onder het mes. Het probleem met nogal wat kankersoorten is dat die vaak pas laat in de ontwikkelingsfase problemen en/of klachten opleveren en we gaan toch niet zo maar in mensen snijden (toch?)?
IKnife zou kanker in seconden kunnen ontdekken. Dat zou al bij baarmoederhals- en borstkanker zijn aangetoond, maar de proeven die artsen in Engelse ziekenhuizen uitvoerden met het ‘slimme’ scalpel betroffen vooral baarmoederslijmvlieskanker.
Het chirurgische mes lijkt op een elektrisch ‘mes’, waar ki aan is toegevoegd. Dat kan uit weefselmonsters bepalen of daar kankercellen in voorkomen (of niet). Dat mes wordt, al snijdend, opgewarmd en de ontstijgende dampen ontleed. De kankercellen verraden zich door een verstoorde vetstofwisseling.  Die hebben namelijk meer vet nodig om het membraan van de uitdijende cellen ‘heel’ te houden.

89%

Het mes moest 150 monsters van het baarmoederslijmvlies testen op kanker. Dat gebeurde in enkele seconden met een betrouwbaarheid van 89%. Alternatief, dat nu wordt gebruikt, is een microscopisch onderzoek van een weefselmonster. Het duurt twee weken voordat je daar een resultaat mee krijgt. De ‘intelligentie’ van het mes zou in het gebruik toenemen, want het gaat om een zelflerend systeem. Een probleempje is dat je door het mes te gebruiken je monster (biopsie) verder onbruikbaar maakt.

Het idee is dat het ki-scalpel voorlopig als aanvullend wordt gebruikt. Het grote voordeel van iKnife is dat er meteen een resultaat ligt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.