Ondanks de verre van vlekkeloos verlopen klinische proeven met lecanemab, er vielen enkele doden te betreuren en de resultaten waren niet echt verbluffend, hebben de Amerikaanse gezondheidsauto-riteiten dat middel tegen de ziekte van Alzheimer toch officieel toegelaten.
Het middel, ontwikkeld door Biogen en Eisai, wordt intraveneus toegediend (ingespoten, dus, of via infuus). Het werkzame bestanddeel zijn ‘vermenselijkte’ monoklonale antilichamen die beta-amyloïdeplaques aanvatten, kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer.
Die plaques (eiwitklonteringen) worden door sommige deskundigen gezien als oorzaak van de ziekte, maar dat is nog verre van duidelijk. Die kunnen ook het gevolg van de ziekte zijn. Recent onderzoek zou hebben aangetoond dat alleen het onoplosbare deel van beta-amyloïde een aanwijzing is voor Alzheimer. Het middel wordt in Amerika verhandeld onder de merknaam Leqembi.
Lecanemab is het eerste, enigszins, werkzame medicijn tegen Alzheimer, maar je kunt het beslist geen geneesmiddel noemen. Het vertraagt de achteruitgang van de geestelijke vermogens die met de ziekte gepaard gaan enigszins, maar bovendien kunnen de (mogelijke) bijwerkingen aanzienlijk zijn: hoofdpijn, verwardheid, duizeligheid, veranderd zicht, misselijkheid, moeite met lopen, (epileptische) aanvallen en (hersen)bloedingen.
Patiënten zouden het middel een keer in de twee weken krijgen toegediend, maar zo’n behandeling lijkt nogal prijzig te zijn. Het zou minder dan 20 600 dollar per jaar mogen kosten om rendabel te zijn, heeft een Amerikaanse instituut uitgerekend.
Versnelde goedkeuring
De autoriteiten hebben lecanemab versneld goedgekeurd. Ook aducanumab, een andere Alzheimervertrager, zou versneld worden toegelaten. Daar is in de VS verzet tegen onder artsen. Normaal duurt zo’n toelatingsproces jaren, maar de voedsel- en gezondheidsautoriteit FDA biedt de mogelijkheid voor versnelde toelating als de ziekte ernstig is, zoals bij corona, of als er weinig of geen alternatieven voor zijn zoals bij Alzheimer, ook al zijn er twijfels over de resultaten van de klinische proeven zoals bij deze twee middelen.
Ook aducanumab, waarvan het werkzame bestanddeel eveneens antilichamen zijn, is duur (56 000 dollar per jaar) en vertraagt de aftakeling bij Alzheimer hooguit wat. De Amerikaanse Alzheimervereniging zou eind vorig jaar om toelating van beide middelen hebben verzocht.
Bron: the Guardian