Het lijkt er op dat op de planeet Venus vulkanen actief zijn. Hoewel Venus bijna even groot is als de aarde en ongeveer evenveel massa heeft schijnt die geen plaattektoniek te hebben zoals de aarde. Daar op de scheiding van de platen, op de aarde dus, ontstaat vulkanische activiteit aangevuurd door de vloeiend hete aardkern. In 1991 zou er toch vulkanische activiteit zijn geweest, tenminste, er ontstond in acht maanden tijd een bult die uiteindelijk uiteenbarstte, stellen onderzoekers nu.
Robert Herrick van de universiteit van Alaska in Fairbanks en Scott Hensley van Caltech onderzochten die ‘bult’ en kwamen tot de conclusie dat die alleen kan zijn ontstaan door ‘onderaardse’ vulkanische activiteit. Daarbij baseerden zij zich op de fotoseries die de Magellanruimtesonde van de NASA begin jaren 90 had gemaakt.
Tot voor kort zou het moeilijk zijn geweest digitale beelden te vinden om lavastromen te kunnen vinden, stellen de onderzoekers. Vandaar die tijdkloof. Herrick: “Pas de laatste tien jaar zijn de gegevens van Magellan beschikbaar in de hoogste resolutie en makkelijk te hanteren door een onderzoeker met een gewone computer.”
Maat Mons
Het onderzoek richtte zich op een gebied met de twee grootste fenomenen, Ozza Mons en Maat Mons, die worden gezien als vulkanen. Maat Mons schijnt zelfs 8 km hoog te zijn. “Die zijn vergelijkbaar qua volume met de grootste vulkanen op aarde, maar hebben minder steile hellingen en zijn dus breder.” Ozza zou niet actief zijn, maar Maat zou een opening hebben die duidt op vulkanische activiteit.
De onderzoekers blijven voorzichtig. Er zou ook een door een beving veroorzaakte instorten van de opening ten grondslag kunnen liggen aan wat de Magellanbeelden tonen, maar ze stellen dat dit soort instortingen op aarde altijd gepaard gaat met vulkanische uitbarstingen: er stroomt magma op weg naar beneden. Herrick is er van overtuigd dat er op Venus vulkanische activiteit is.
Bron: Science Daily