Dat kunstmatige intelligentie ons leven drastisch zal veranderen lijkt ondertussen wel buiten kijf te staan, maar dat ki nu al gaten schiet in creatieve bolwerken zoals de journalistiek of de scenarioschrijverij lijkt toch op zijn minst een oogopener. Alhoewel, bijna tien jaar geleden werd al volop geëxperimenteerd met robotjournalistiek. Volgens de organisatie NewsGuard zouden er nu al op zijn minst zo’n 49 nieuwsstekken zijn die mede door ki worden gemaakt.
De nieuwsstekken die de organisatie achterhaalde waren in het Chinees, Tsjechisch, Engels, Frans, Portugees, Tagalog (gesproken op de Filipijnen) en Thais. De nieuwsstekken, die lang niet altijd onthullen wie of wat de verantwoordelijke is, behandelden diverse thema’s zoals politiek, gezondheid, amusement en financiën. Volgens NewsGuard vertoonden de artikelen duidelijk kenmerken van ki zoals saaie verwoording of het herhalen van zinnen.
Veel van die stekken zijn volgeplempt met advertenties. Kennelijk zijn die gestart door mensen die op zoek zijn naar een gemakkelijke broodwinning, maar de situatie maakt toch ook duidelijk dat ki op steeds meer plaatsen het werk van mensen zal gaan overnemen. Dat zou ook kunnen betekenen dat de productie van nepnieuws en pure propaganda een nog hogere vlucht zal (kunnen) nemen als nu al werkelijkheid is.
29
Met 29 van de 49 ontdekte nieuwsstekken die contactgegevens hadden vermeld, nam NewsGuard contact op. Slechts twee daarvan erkenden ki gebruikt te hebben. De rest of antwoordde niet (17), had een ongeldig e-@dres (8) of gingen niet in op de vragen (2). De twee die wel reageerden (Famadillo.com en GetIntoKnowledge.com) hielden vol dat ki alleen als hulpmiddel gebruikt zou zijn, waar wel degelijk mensen van vlees en bloed bij betrokken zouden zijn. Waarschijnlijk vormen de 49 de voorhoede van wat ons nog te wachten staat. Misschien handig voor politici zich ook eens bezig te gaan houden met ki.
Bron: the Guardian