Het afzagen van hoorns van neushoorns verandert hun gedrag. Die hoorns worden afgezaagd om het doden van neushoorns door stropers tegen te gaan (die het louter om de neushoorn te doen is). Is het middel erger dan de kwaal of toch maar blijven zagen?
Toen het doden van neushoorns (om hun neushoorn) in 2014 de spuigaten uitliep besloot Zuid-Afrika de hoorns van de beesten af te zagen. Dat zou de stropers ontmoedigen ze te doden (want geen neushoorn), maar blijkt ook het gedrag van de zwarte neushoorn (Diceros bicornis) te veranderen. Ze struinen minder ver en hebben waarschijnlijk minder contact met soortgenoten. Kortom het worden slome donders.
De vraag is wat dat slome gedrag voor een gevolg zou kunnen hebben voor het voortbestaan van neushoornpopulatie. De zwarte neushoorn is ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Hoewel de populatie zich langzaam hersteld is stroperij nog steeds een grote bedreiging voor het voortbestaan van de giganten.
Hoorn van neushoorns wordt gebruikt in traditionele Chinese medicijnen (???), terwijl daar geen neushoorns voorkomen. Een kilo hoorn van een neushoorn kan wel 60 000 euro opbrengen. De oplossing lijkt me dan het verbieden van die traditionele medicijnen, maar dat schijnt dan weer een straat te ver te zijn.
1989
Het afzagen begon al in 1989 in Namibië. Dat is op zich al een hele operatie en bovendien daardoor ook vrij duur. Die hoorn groeit weer aan, dus het blijft behelpen elke anderhalf tot twee jaar. Tussen 1995 en 2014 hielden ze er in Namibië meer op, maar toen kwamen de stropers weer.
Neushoornmannetjes gebruiken de hoorn om voor hun territoor te strijden. Het zou kunnen zijn dat door een onthoornd mannetje genoegen moet nemen met een kleiner leefgebied of helemaal geen. Ook de wijfjes zouden anders kunnen reageren aangezien ze hun hoorns gebruiken om hun jongen te verdedigen tegen aanvallers en om vervelende mannetjes van het lijf te houden. Of het onthoornen ook slecht is voor de stand van de populatie is nog niet duidelijk, kennelijk. Er blijft onderzoek te doen op dit terrein.
Bron: Science