Volgens onderzoekers rond Rob Cooke voor het centrum voor ecologie en hydrologie in Wallingford (VK) zijn mensen honderden keren dodelijker dan haaien, leeuwen of tijgers als het aankomt op hun roofdiergedrag. Mensen gebruiken de helft van alle wilde dieren voor voedsel, medicijnen of als huisdieren, waardoor 40% daarvan wordt bedreigd door uitsterving.Zo lang de moderne mens leeft heeft zijhij gejaagd. Tot nu toe is nooit goed bekeken welke gevolgen dat roofdiergedrag van de moderne, geïndustrialseerde mens heeft vergeleken bij andere roofdieren. Cooke en de zijnen hebben daar nu getallen aan verbonden. Als rekening houdt met de aantallen, kracht en diversiteit in roofdier/prooirelaties kan dat grote gevolgen hebben voor de biodiversiteit, stellen ze.
Op basis van gegevens van de natuurbeschermingsorganisatie van de VN (IUCN) bekeken de onderzoekers de effecten van predatie op 47 000 soorten. Menselijke vissers, jagers en dierverzamelaars hebben het voorzien op 15 000 soorten daarvan. Ze berekenden dat de mens tot driehonderd keer dodelijker waren dan andere roofdieren.
De handel in, toepassing voor medicijnen, voor kleding en ander gebruik van dieren zou ondertussen al net zo belangrijk zijn geworden als dieren als voedingsbron. Zo’n 40% van die gebruikte/misbruikte (gewervelde) diersoorten worden daardoor met uitsterven bedreigd, aldus de onderzoekers.
Ruimteanalyses laten zien dat vogels en zoogdieren die worden bedreigd door uitbuiting door de mens een onevenredig groot en uniek gebied van ecologische ruimte innemen, dat nu dreigt verloren te gaan. Deze patronen zouden aangeven dat veel meer soorten onderhevig zijn aan door de mens opgelegde ecologische en evolutionaire processen dan eerder werd aangenomen. Bovendien zal aanhoudende overexploitatie waarschijnlijk niet alleen ingrijpende gevolgen hebben voor de biodiversiteit maar ook voor het voortbestaan van de ecosystemen. “De omvang en schaal van de effecten die we vonden verrasten ons”, zegt Cooke. “Mensen gebruiken op talloze manieren dieren, maar we zullen toe moeten naar duurzame relatie tussen mens en natuur.” De mens heeft nu meer invloed op andere dieren dan ooit eerder in de geschiedenis.
Bron: BBC