Valt schade aan ruggenmerg echt te repareren

Druk verkeer tussen axon en synaps

Tussen de axon (groen) en de synaps (geel) vindt druk verkeer plaats (afb: Salk-instituut)

Al vele jaren zijn onderzoekers bezig een methode te vinden om schade aan het ruggenmerg (vooral een dwarslaesie) te repareren, maar hoewel er af en toe hoera geroepen werd, zat dé oplossing er niet bij.
Nu schijnen onderzoekers van, onder meer, universiteit van Californië in Los Angeles met een methode tot het gericht uitgroeien van axonen (uitlopers van zenuwcellen in het ruggenmerg) bij muisjes met een dwarslaesie een veelbelovende verbetering van de door de laesie veroorzaakte problemen te hebben bereikt. Is dit dan eindelijk het verlossende ‘woord’?
In 2018 wisten de onderzoekers al een manier te vinden om die axonen uit te laten groeien na beschadiging van het ruggenmerg van de muisjes, maar daardoor verbeterde de gestoorde bewegingsfunctie niet. Nu achterhaalden ze eerst welke zenuwcellen verantwoordelijk zijn voor de loopfunctie, alvorens de axonen van die cellen gericht te laten uitgroeien.
“Ons onderzoek heeft cruciale kennis opgeleverd voor het herstel van de axonen en de vereisten voor een functieherstel na ruggenmergbeschadigingen”, zegt Michael Safroniew. “Je moeten iet alleen axonen regenereren door de laesie, maar ze ook actief begeleiden naar hun natuurlijke doelgebieden om neurologische verbeteringen te bereiken.”
De onderzoekers denken dat hun aanpak veel belooft voor de ontwikkeling van therapieën in grotere dieren (zoals de mens), maar beseffen wel dat voor grotere dieren langere afstanden door de axonen moeten worden overbrugd, met alle problemen die daarmee samenhangen, maar zijn toch hoopvol gestemd. Afijn, voorlopig zal die techniek nog niet in de klinisch praktijk worden toegepast.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.