Onderzoekers uit Duitsland, Slovenië en Italië hebben aangetoond dat een stroomgeleidend materiaal, tantaalsulfide, onder invloed van licht zich ontpopt als isolator. Dat proces is omkeerbaar. Dat biedt mogelijkheden op tal van terreinen zoals energieopslag en kwantumrekenen, stelt het persbericht.
“We hebben tantaalsulfide, een kwantummateriaal (???;as) met metallische eigenschappen, zo gemanipuleerd dat dat zowel een geleider als een isolator was”, zegt Daniele Fausti van de universiteit van Triëst.
Om dat voor elkaar te krijgen moesten de onderzoekers een optische holte creëren, een kleine ruimte tussen spiegels, met tantaalsulfide. De overgang tussen geleider en isolator werd gecreëerd door verandering van de oriëntering van de spiegels. Fausti: “Dat biedt enorme mogelijkheden voor precisiesensoren en de sturing van elektronische processen.”
De onderzoekers denken dat vooral de kwantumtechnogie daarbij gebaat is. Kwantumbits zijn zeer storingsgevoelig. Als het lukt elektromagnetische eigenschappen contactloos te veranderen dan zou dat de invloed van die storingen drastisch kunnen terugdringen, is het verhaal. Doordat met de ontdekking ook schakelingen vereenvoudigd kunnen worden zou dat kwantumcomputers compacter kunnen maken, is de verwachting.
Supergeleiders
De ontdekking zou ook raakvlakken hebben met supergeleiders. Veel kwantumtechnologie is afhankelijk van supergeleidende materialen. Tot nu toe zijn supergeleiders alleen nog maar in staat hun kunsten bij lage temperaturen te vertonen en dat kost een hoop energie. Fausti: “Die optische holtes zouden een methode kunnen zijn om kwantummaterialen supergeleidend te maken bij temperaturen dichter bij kamertemperatuur.” Hij belooft zijn speurwerk in de toekomst op die mogelijkheid te richten.
Bron: idw-online.de