EU wil kunstmatige intelligentie regelen in nieuw voorstel

IEnergiehongerige ict-branche

Datacentra vreten een hoop energie, onder meer voor koeling (afb: Google)

Als een van de eerste ‘landen’ in de wereld wil de Europese Unie kunstmatige intelligentie aan banden leggen in de ki-verordening. Daarmee zouden allerlei zaken worden geregeld zoals het ongevraagd gebruiken van auteursrechtelijke beschermde producten maar ook het schaden van burgers en het energieverbruik.

Als onderdeel van haar digitale strategie wil de EU regels voor kunstmatige intelligentie (ki) vaststellen om beter vat te krijgen op de voorwaarden voor de ontwikkeling en het gebruik van deze technologie. Ki kan veel voordelen opleveren maar heeft nog wel een hoop negatieve kanten en mogelijke dreigingen.

In april 2021 maakte de Europese Commissie haar voorstel bekend met de allereerste EU-regels voor ki. Hierin wordt voorgesteld de diverse ki-toepassingen te analyseren en in te delen volgens het risico dat zij inhouden voor gebruikers. Afhankelijk van het risiconiveau zouden er meer of minder regels gelden. Als dit voorstel wordt goedgekeurd, wordt de EU de eerste plek ter wereld waar ki aan regels gebonden zal zijn.
Het Europese parlement vindt dat ki-systemen veilig te gebruiken, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk moeten zijn. Het vindt ook dat ki-systemen nooit volledig geautomatiseerd mogen zijn, maar altijd onder menselijk toezicht moeten staan om schadelijke gevolgen te kunnen voorkomen.

Ki-systemen mogen volgens het EP geen onaanvaardbaar risico voor de mens zijn. Deze toepassingen zullen worden verboden. Het gaat hier onder meer om gedragsmanipulatie, het indelen van mensen op basis van gedrag of voor biometrische systemen zoals gezichtherkenning. Overigens zouden daar wel uitzonderingen op mogelijk zijn in de verordening.

Energieverbruik

De verordeing zal ook eisen stellen aan het energieverbruik van ki-systemen. Techbedrijven zullen regelmatig met cijfers moeten komen over hun energieverbruik voor ki. Zo heeft het duizenden computers zes maanden gekost om ChatGPT ‘wegwijs’ te maken.  In Ierland is, bijvoorbeeld, het energieverbruik door datacentra tussen 2015 en 2022 van 5% naar 18%. Volgens sommigen is ki een grotere milieuramp dan de auto (?).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.