Op initiatief van de Britse premier Rishi Sunak waren vertegenwoordigers van diverse landen bij elkaar gekomen om over de mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie te praten. Sunaks eigen VK maar ook de VS, de EU en China tekenden op de eerste dag van die ki-top de zogeheten Bletchley-verklaring. De deelnemers waren het erover eens dat ki in potentie een ‘katastrofale dreiging’ is die goed gereguleerd moet worden om veilig en verantwoord te worden gebruikt.
China tekende de verklaring waarin onder meer de zin is opgenomen dat ‘de internationale gemeenschap zich zal inspannen om samen te werken op het gebied van ki om economische groei, duurzame ontwikkeling en innovatie te bevorderen, om de mensenrechten en fundamentele vrijheden te beschermen en het publiek het vertrouwen te geven in ki-systemen om er het maximale uit te halen’. Dat een dictatuur dat tekent zonder te knipperen met de ogen is op zich al opzichtig.
Zuid-Korea zal over zes maanden een vervolg organiseren, terwijl Frankrijk een half jaar later de gastheer zal zijn voor de derde ki-top. Vooralsnog is nog verre van duidelijk wat die landen willen afspreken op het gebied van ki.
Bron: the Guardian