Vandaag begint in het olie-emiraatje Dubai de COP28, de 28ste klimaatconferentie van de VN. Daar in de Verenigde Arabische Emiraten waar fossiele brandstoffen de bron vormen van een uitzinnige rijkdom (voor enkelen). moet een einde gemaakt worden aan het fossiele tijdperk. Dat is niet alleen noodzakelijk voor het temperen van de aardopwarming, maar ook voor de wereldgezondheid. Volgens recent onderzoek zouden fossiele brandstoffen, vooral door het fijnstof die bij verbranding ontstaat, verantwoordelijk zijn voor de vroegtijdige dood van vijfmiljoen mensen per jaar.
De onderzoekers gingen na wat de oorzaak is geweest van de 8,3 miljoen overlijdens, die in 2019 toe te schrijven waren aan luchtverontreiniging (fijnstof en ozon). Volgens hen was in ruim 60% van de gevallen (5,13 miljoen) de verbranding van fossiele brandstoffen de belangrijkste doodsoorzaak. Ze komen daarmee hoger uit dan eerder onderzoek.
Volgens de onderzoekers kan 80% van die overlijdens worden voorkomen door een sterke terugdringing van het gebruik van fossiele brandstoffen. Alleen al in Azië zou dat jaarlijks 3,85 miljoen doden schelen.
Topje van een ijsberg
In een parallel gepubliceerd redactioneel commentaar wijzen de onderzoekers er op dat deze sterfgevallen slechts het topje van de ijsberg zijn van de gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen op de menselijke gezondheid. Een betere luchtkwaliteit zou ook de last van verschillende ernstige ziekten verminderen, wat zou leiden tot gezondere, langere levens en minder ziekenhuisopnames, wat de druk op de gezondheidszorgsystemen over de hele wereld zou verlichten. Snel kappen met fossiel dus, maar gaat dat gebeuren in een oliestaatje met een oliebaas als COP28-voorzitter?
Bron: Futura-Sciences