Al jaren gebruik ik (=as) de grap dat kernfusie de energiebron van over vijftig jaar is en dat blijft ook zo. Kernfusie is natuurlijk allang een energiebron voor de aarde. Onze zon is een gigantische fusiereactor, maar het lijkt niet zo eenvoudig om die, wat genoemd wordt, schone technologie ook op aarde te verwezenlijk. We hebben en hadden de JET in het VK en er wordt een nieuwe proefreactor in Frankrijk gebouwd, het miljardenproject ITER. Nu blijkt de JET uit 0,2 mg brandstof (waterstofisotopen deuterium en tritium) 69 MJ te zijn gepeurd. Dat lijkt immens veel, maar is iets meer dan 19 kWu. Het is een beginnetje.
Dat gebeurde is een tijdsbestek van 5,2 s. Bij kernfusie zijn waanzinnige temperaturen nodig van 150 miljoen graden Kelvin (is ongeveer evenveel in °C). Er moet in die fusiereactor eerst gigantisch veel energie ingepompt worden voordat ook maar kernfusie (samensmelten van atoomkernen) plaatsvindt. Die 69 MJ is een record. Het vorige record (dit was al in oktober vorig jaar bereikt) dateert van 2021: 59 MJ in 5 s.
“Dat wereldrecord”, zegt Athina Kappatou, “was eigenlijk een bijproduct. Dat was niet gepland, maar we hadden het wel gehoopt. Het ging er ons nu om de omstandigheden te bereiken die voor een kernfusiecentrale nodig zijn om zo reële scenario’s te testen. Daarmee hebben we de resultaten van twee jaar geleden zelfs overtroffen.”
Bij dit record kun je nog steeds niet van een opbrengst spreken. In de proef werd veel meer energie gestoken in het opwarmen van de boel dan dat die energie opleverde, maar dat zou met de reactor in Culham, waar de JET staat, ook niet mogelijk zijn. Dat zou, is de belofte, wel mogelijk zijn met de ITER, die, als alles goed is, volgend jaar met proefdraaien kan beginnen, maar volgens de Wikipedia pas in 2035 met de fusieproeven zal beginnen. Het is dus nog even geduld hebben.
Bron: idw-online.de