Mensen herkennen ki-maaksels niet

Van mens of ki?

Door mens of ki gemaakt? De deelnemers maakten er een potje van (getallen zijn percentages van als menselijk beschouwd maaksel) afb: Thorsten Holz et. al)

Kunstmatige intelligentie is de grote mode en steeds vaker duiken er ki-maaksels op die mensen niet herkennen als ‘onmenselijk’, zo moesten (menselijke) onderzoekers constateren na een webenquête onder zo’n drieduizend deelnemers uit de VS, Duitsland en China.  De resultaten van het onderzoek zullen deze week gepresenteerd worden op het IEEE-congres in San Francisco over veiligheid en privésfeer.

“Ki-producten kunnen misbruikt worden”, zegt Thorsten Holz van de Ruhruniversiteit in Bochum. “Dit jaar zijn er veel verkiezingen zoals die voor het Europarlement en voor de Amerikaanse president. Dan kunnen met ki gemaakte producten simpel gebruikt worden voor de opinievorming. Dat is een groot gevaar voor de democratie.”
Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten in hoeverre mensen echt van onecht (ki) kunnen onderscheiden. Medeonderzoekster Lea Schönherr spreekt in dit verband over een wedloop tegen de tijd. “Ki-producten worden steeds moeilijker als zodanig herkend.” Tijd voor onderzoek, dus.

Moeilijk

Het resultaat is al verklapt: ki-producten zijn vaak moeilijk of zelfs helemaal niet te onderscheiden van menselijke konterfeitsels. Holz: “Dat geldt voor alle categorieën: voor tekst, geluid en beeld. In het algemeen kwalificeerden de deelnemers aan het onderzoek ki-producten in meerderheid als van menselijke makelij.” Er zijn volgens Holz weinig factoren om dat onderscheidingsvermogen te bepalen. Leeftijd, opleiding, politieke achtergrond of mediakennis vertelden weinig of mensen in staat waren menselijk van ki-product te onderscheiden.

De onderzoeksdeelnemers behoorden beroepsmatig tot een van drie categorieën: beeld, geluid of tekst. Die kregen voor de helft maaksels van mensen en voor de andere helft van ki-systemen voor hun neus. De beelden waren fotorealistische portretten, de teksten waren nieuwsverhalen en de audiobestanden waren fragmenten uit de literatuur.
De onderzoekers denken dat deze ki-producten ook gebruikt worden voor het oplichten van mensen. Volgens Schönherr zullen we daar verdedigingsmethoden tegen moeten ontwikkelen. “We zullen toch beter moeten begrijpen hoe mensen ki-producten zouden kunnen herkennen.” Er is al een vervolgstudie onderweg. Ook zal meer aandacht moeten komen vinden de onderzoekers voor het natrekken van gepresenteerde feiten(?); met ki, bijvoorbeeld.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.