De ki-verordening in de EU is door de ‘kerk’

Kunstmatige intelligentieNadat in maart het Europarlement er al mee instemde heeft nu ook de ministerraad zijn goedkeuring aan de ki-verordening gegeven. Dat betekent dat de 27 lidstaten binnen twee jaar die verordening in hun nationale wetgeving moeten opnemen. Niet iedereen is even laaiend enthousiast over de ki-verordening en het had maar een haartje gescheeld of die hele verordening was vroegtijdig in de prullenbak terechtgekomen.
Deze verordening zou wereldwijd de eerste overheidsregeling zijn waarin kunstmatige intelligentie aan wettelijke grenzen wordt gebonden. Het doel van de wet is dat ki-systemen die organisaties (binnen de EU) gebruiken, veilig zijn en fundamentele rechten respecteren, zo meldt de EU. Het maakt niet uit of die systemen binnen of buiten de EU zijn ontwikkeld.
De ki-systemen worden onderverdeeld in verschillende risicocategorieën. Afhankelijk van de categorie waarin een systeem valt, gelden zwaardere, minder zware of helemaal geen regels. Voor organisaties die ki ontwikkelen en aanbieden zou duidelijk worden aan welke eisen hun systemen in Europa moeten voldoen. Organisaties die ki inzetten, kunnen straks door de ki-wetgeving erop vertrouwen dat deze betrouwbaar en van een hoge kwaliteit is, aldus de EU. Mensen die in aanraking komen met ki zouden door de wetgeving beter beschermd worden door de eisen en rechten die in de verordening/wet zijn beschreven.
Zo zijn systemen verboden die gedachten en het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Dat geldt ook voor systemen die sociaal gedrag beoordelen. Politiediensten mogen kunstmatige intelligentie ook niet inzetten om aan voorspellend politiewerk te doen en hun systemen mogen ook geen biometrische gegevens gebruiken oom mensen etnisch of anderszins te profileren. Zo zou het gebruik van ki in bewakingscamera’s niet zijn toegestaan

De naleving van verboden, eisen en transparantieverplichtingen die in de verordening/wet worden beschreven is de verantwoordelijkheid van de nationale toezichthouders. De verplichtingen voor grote ki-modellen worden op Europees niveau door een (nog op te richten?) ki-bureau gecontroleerd, waarbij ik(=as) aanneem dat daar ook een definitie bij hoort.

Bron: tweakers.net

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.