Wetenschappers roepen om een aangepast economisch beleid

Thomas Piketty (2014)

Thomas Piketty in Cambridge in 2014 (afb: WikiMedia Commons)

Ruim vijftig gerenommeerde wetenschappers riepen tijdens een drie dagen durende bijeenkomst in Berlijn op om het economisch beleid drastisch te wijzigen ten einde een dam op te werpen tegen het populisme en om te voorkomen dat de mensen zich van de overheid afkeren. Overheden moeten het verlies aan vertrouwen in liberale democratieën aanpakken met een actief industriebeleid, vermindering van de ongelijkheid en een beter beheerde mondialisering, vinden de in Berlijn verzamelde wetenschappers.“Om grotere schade aan de mensheid en de planeet af te wenden, moeten we dringend de oorzaken aanpakken van de onvrede van mensen”, stellen de deskundigen op het nieuwe economische forum in Berlijn. Ze vinden dat overheden snel iets moeten doen aan het veronderstelde en echte verlies aan vertrouwen bij de burgers.

Zo zouden, vinden ze, overheden in economische crises meer moeite moeten doen om nieuwe bedrijven aan te trekken en om werkgelegenheid te behouden. Ook zouden ze meer moeten doen aan het verminderen van inkomensongelijkheid en aan de negatieve effecten van de mondialisering.
Onder de ondertekenaars bevinden zich gerenommeerde experts zoals Harvardhoogleraar Dani Rodrik, Mariana Mazzucato van University College London, Columbia-econoom Adam Tooze, de New Yorkse ongelijkheidsexpert Branko Milanovic, de bekende Franse econoom Thomas Piketty, voormalig IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard, Jens Südekum van Düsseldorf Heinrich-Heine-Universiteit , Isabella Weber van de Universiteit Amherst in Massachusetts en duurzaamheidsexpert Maja Göpel.
Populisten dreigen bijna overal nieuwe successen te boeken in het mondiale superverkiezingsjaar 2024. Sinds maandag bespreken in en rond Berlijn ongeveer 80 wetenschappers wat zoveel burgers zo ontevreden maakt en wat kan helpen ze terug te winnen en hun vertrouwen in de democratie te herstellen .

Machteloosheid

“Het wijdverbreide gevoel van machteloosheid is veroorzaakt door schokken als gevolg van de mondialisering en technologische veranderingen en wordt nu verergerd door de klimaatverandering, ki en de inflatieschok”, aldus de oproep. “Tientallen jaren van slecht beheerde mondialisering, buitensporige afhankelijkheid van zelfregulering van de markt en bezuinigingen, hebben het vermogen van regeringen om effectief op dergelijke crises te reageren ondermijnd.”

Er is nu een nieuwe politieke consensus nodig die de oorzaken van het wantrouwen van mensen aanpakt, vinden de wetenschappers. Nu de wereld wordt verscheurd door gewapende conflicten moeten liberale democratieën hun vermogen tonen om zowel hun waarden te kunnen verdedigen als directe vijandelijkheden te bestrijden, aldus de oproep.
Elke poging om burgers en hun regeringen weer permanent verantwoordelijk te maken heeft het in zich om niet alleen het welzijn van veel mensen te bevorderen, maar ook om te helpen het vertrouwen van de mensen te herstellen in het vermogen van onze samenlevingen om crises op te lossen en een betere toekomst te brengen, stellen de wetenschappers.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.