Amerikaanse overheid wil zelf op termijn van wegwerpkunststof af

Kunststofafval uit oceaan geveegd

Troep uit de oceaan

De Amerikaanse overheid onder, nu nog, Democratische leiding zou op termijn van alle wegwerpkunst-stofproducten af. Dat is niet geheel zonder betekenis aangezien de Amerikaanse overheid ’s werelds belangrijkste koper van consumentenproducten schijnt te zijn. De regering Biden wil ook strengere klimaat- en milieumaatregelen invoeren voor fabrikanten van kunststofproducten.
De kunststofproductie ver230voudigde zich tussen 1950 en 2019. Die zou wereldwijd volgens de OESO nu zo’n 400 miljoen ton bedragen. Verwacht wordt dat die omvang in 2050 nog eens zou verviervoudigen. Ongeveer 40% zou zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, meestal als verpakking.

In 2027 zou de Amerikaanse overheid geen wegwerpproducten meer mogen kopen voor voeding, evenementen en verpakking en in 2035 zouden alle wegwerpproducten in de ban gaan bij de overheid.
De VS produceren meer kunststofafval dan welk ander land in de wereld. Elke Amerikaans produceert jaarlijks 227 kg kunststofafval.

Nauwelijks gekringloopt

Kunststofafval wordt nauwelijks gekringloopt. Slechts 9% van het opgehaalde polymere afval wordt in de VS gerecycleerd. De rest komt op de vuilstort of in de oven terecht. Elders op de wereld is het overigens niet veel beter. Van deze plannen zal overigens waarschijnlijk niets overblijven als Trump het volgens jaar het stokje van Biden overneemt.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.