We leven al meer dan vijftig jaar op krediet. De mensheid gebruikt al jaren meer van de aarde dan de natuur kan vernieuwen. De dag die we dat jaarvermogen overschrijden, de werelduitputtings-dag, die uitgere-kend wordt door het Global Footprint Network, valt steeds vroeger. Dit jaar valt die dag op 1 augustus, een dag eerder dan in 2023.
Om de datum van werelduitputtingsdag voor elk jaar te bepalen, berekent Global Footprint Network het aantal dagen van dat jaar dat de biocapaciteit van de aarde (de hoeveelheid ecologische hulpbronnen die de aarde dat jaar kan genereren) voldoende is om te voorzien in de ecologische voetafdruk van de mensheid (de vraag van de mensheid voor dat jaar). De rest van het jaar komt overeen met het wereldwijde overgebruik. De dag wordt bepaald door de biocapaciteit te delen door de ecologische voetafdruk van de mensheid en te vermenigvuldigen met het aantal dagen in een jaar. Dit jaar, een schrikkeljaar, zijn het 366 dagen (B*366/EV).
We moeten dan denken aan vissen, natuurlijke grondstoffen, voedsel maar ook het vermogen van de aarde om afval en emissies te verwerken. Een niet onbelangrijk deel van die uitputtingsdag wordt bepaald door het klimaatschadelijke gedrag van een relatief klein deel van de mensheid.
VS: vijf aardes
Die uitputtingsdag is dan ook voor alle landen anders, waarbij het de algemene regel is dat hoe rijker hoe eerder die droeve dag valt. Als alle mensen leefden als Amerikanen zouden we vijf aardes nodig hebben. Zeer waarschijnlijk komen de rijke oliestaten in het Midden-Oosten daar nog ruim boven. Europeanen hebben zo’n drie aardes nodig.
Als alle aardbewoners leefden als Indiërs slechts 0,7 wereld. Gemiddeld zit de wereldbevolking op 1,75 aarde om aan de ecologische voetafdruk van de mensheid te voldoen.
Overigens lijkt volgens sommigen het dieptepunt bereikt te zijn. Dat zou onder meer te maken hebben met de opkomst van vernieuwbare energie ten koste van de fossiel opgewekte energie, zo is de (een?) verklaring. GFN is zo vriendelijk om ons de weg naar een beter beheerde aarde te wijzen, waarbij het belasten/beprijzen van de broeikasgasuitstoot de meeste baat oplevert.
Bron: der Spiegel