Ik(=as) ben, zoals vaker betoond, een leek op alle terrein. Veel dingen begrijp ik gewoon niet zoals kwan-tummechanica, het uitdijende heelal of menselijk gedrag. Ook de betekenis van ammoniak (NH3) ontgaat me. Ik meen te weten dat die stof belangrijk is voor de landbouw als uitgangsproduct voor kunstmest, maar ook dat wij mensen het voor elkaar hebben gekregen het milieu te bezoedelen met stikstof (zeggen we dan, maar we bedoelen stikstofverbindingen zoals ammoniak). Waarom maken van de nood geen deugd en gebruiken het in de veeteelt ontstane ammoniak niet als uitgangsproduct voor kunststof of is dat heel erg naïef gedacht?Ik krijg net een verhaaltje onder ogen over de productie van ammoniak als onontbeerlijk voor onze manier van leven. Ammoniak synthetiseren is ongelooflijk energieintensief. Zo’n 2% van het wereldenergieverbruik gaat daar aan op.
De natuur produceert ook volop ammoniak, zoals we weten, en gebruikt daar katalysatoren (enzymen genoemd) voor. Onderzoekers stellen voor die route te kiezen om ammoniak te maken, waarbij de zon energie levert en enzymen het werk doen.
Dat is allemaal heel aardig, maar waarom willen we met alle macht op de ene plaats ammoniak maken, maar er op andere plaatsen daar dringend van af? Valt daar geen mouw aan te passen?
Het kan natuurlijk zijn dat de hoeveelheden niet toereikend zijn of dat het heel lastig is om ammoniak uit de (stal)lucht te halen. We hebben het over een wereldproductie van 150 miljoen ton ammoniak (waarbij dan weer zo’n 280 miljoen ton CO2 bij vrijkomt (voor door de manier van energieopwekking, neem ik=as aan).
Gaswasser
We gaan eens wat rekenen. Ammoniak afvangen is niet zo’n probleem. Kooldioxide afvangen is een stuk lastiger en toch wordt daar door sommigen veel van verwacht (ten onrechte, denk ik=as).
Komen we op de hoeveelheden. Die zijn niet onaanzienlijk. Alleen in Noord-Holland produceerde de melkveehouderij in 2021 3000 ton ammoniak, de landbouw in die provincie ruim 5000 ton. Heel Nederland kwam in 2021 op ruim 100 000 ton, vrijwel geheel door de landbouw.
Ik kwam een artikel uit januari 2020 (pdf-artikel) tegen waarin een schatting wordt gemaakt van de wereldwijde ammoniakuitstoot. De onderzoekers kwamen daarbij uit op 13,9 miljoen ton door landbouw en veeteelt. Ander onderzoek (EDGARD) kwam uit op 33,0 miljoen ton. Dat komt al aardig in de buurt.
Zou het niet handiger zijn om de meststoffen die de landbouw (inclusief veeteelt) produceert gewoon weer als mest te gebruiken? Dan heb je veel minder kunstmest nodig. Kom op boeren, laat je niet kisten door de agroindustrie (en de boerenbanken)…. Daar moet toxch iets te halen zijn, maar ja, dat zegt natuurlijk een leek op elk terrein (dus ook dit).