De verhalen zijn bekend van de Romeinen die zo kwistig met lood om gingen dat loodvergiftiging geen uitzonderlijk verschijnsel was, maar ook de oude Egyptenaren maalden niet zo om het milieu. Nieuw onderzoek zou hebben uitgewezen dat groot verbruik van koper en de koperbewerking heeft geleid tot de kopervervuiling van de nabijgelegen haven nabij de piramides van Gizeh.
Hoewel voor de bouw van de necropolis (dodenstad) van Gizeh grote aantallen metalen gereedschappen noodzakelijk waren, is tot op heden weinig aandacht besteed aan die vroege voorbeelden van metallurgie en de verontreiniging die ermee gepaard gingen, schrijven de onderzoekers rond Alain Véron van de universiteit van Aix-Marseille. Ze analyseerden een sedimentkern van bodem van de haven van Khufu (is de naam van een farao waarvan de piramide bij Gizeh staat en beter bekend is (bij mij=as) als Cheops) op de Nijlvlakte bij Gizeh om de bouw van de necropolis te volgen. Daarbij keken ze vooral naar de koperverontreiniging afkomstig van metallurgische activiteiten van de oude Egyptenaren.
De onderzoekers ontdekten dat de oude Egyptenaren destijds, zo’n 2500 jaar voor Christus, ernstige lokale verontreiniging veroorzaakten tijdens de regeringsjaren van de koningen Cheops, Chefren en Menkaoera. Die vervuiling zou overeenkomen met de voorbereiding en bouw van de piramides. Hoewel de piramides nog steeds als een geweldige bouwkundige en culturele prestatie van de mensheid wordt gezien, markeerde de bouw ook het begin van een aanzienlijke metaalverontreiniging in Gizeh, stellen de onderzoekers, een nog immer niet genezen kwaal van de soort mens.
Bron: livescience.com