Warme golfstroom blijkt opmerkelijk stabiel (?)

Warme Golfstroom

De Warme Golfstroom (afb: univ. van Miami/Ben Kirtman)

Het is het verhaal van de orders en tegenorders van majoor Kees (van Paul van Vliet). Er is niks aan de hand met de Warme Golfstroom, althans met de Floridastroom – het begin van die al of niet verzwakkende Golfstroom. Die zal al minstens veertig jaar stabiel zijn, stellen onderzoekers

in de VS. Al vele malen eerder is geconstateerd dat de Golfstroom krakend tot stilstand komt.
De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek telecommunicatiekabels in de zee om de verplaatsing van zeezouten te meten naast gewone hydrografische overzichten tussen Florida en de Bahama-eilanden en satellietwaarnemingen. “Ons onderzoek geeft aan dat de Golfstroom niet verzwakt. Dat toont aan dat de Floridastroom, een van de belangrijkste onderdelen in het subtropische deel van de Golfstroom, al ruim veertig jaar stabiel is”, zegt Denis Volkov van de universiteit van Miami.
“Met de gecorrigeerde en bijgewerkte Floridastroom-transporttijdreeksen is de negatieve tendens in het Golfstroomtransport inderdaad verminderd, maar die is niet volledig verdwenen. We hebben nog veel meer jaren van om te bevestigen of er op de lange termijn een teruggang van de Golfstroom plaatsvindt”, vervolgt hij.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.