Binko zou het afvalscheiden simpel maken

Afvalsorteerder Binko

Binko is al op de Olympische Spelen geweest (jamesdysonaward.org)

Ik weet het niet of Binko, de materiaalsorteerder, het gaat worden. De inspiratie voor de soorteermachine (waar uiteraard kunstmatige intelligentie bij is gebruikt) kreeg bedenker Romain Pellat op een beurs in Milaan over afvalscheiding. “De innovatieve machine elimineert sorteerfouten, verlaagt transportkosten en verhoogt de hergebruikpercentages in openbare ruimtes”, stelt hij op zijn presentatie voor de James Dysonprijs.Volgens Pellat kan Frankrijk om 81% van het huishoudelijk afval recycleren. In 2021 was dat echter slechts volgens Eurostat. Deze verbijsterende kloof motiveerde hem om het probleem aan te pakken. Het verlagen van kringloopkosten, het verbeteren van de materiaalkwaliteit, het materiaalwijs maken van burgers en het minimaliseren van afvalproductie vormen hems inziens de sleutel waren om deze kloof te dichten.

Binko soort op ‘zicht’. Het kan 2,6 miljoen afvalvormen herkennen aan het voorwerp zelf of aan de hand van de barcode. De machine verpulvert het vervolgens in kleine stukjes en sorteert het in een van de zeven transparante bakken. Deze maand lanceert hij een toepassing (Yukka), waarmee gebruikers nauwkeurige sorteerinformatie via fotoherkenning, een kaart van nabijgelegen milieubakken en herinneringen om nooit te vergeten uw afval buiten te zetten en nog veel meer.

Prototype

Perrat heeft na drie jaar toewijding, leren en zweten een functioneel prototype gebouwd. Het apparaat is gebruikt tijdens de jongste Olympiade in Parijs. Inmiddels schijnt Binko al drie prijzen gewonnen te hebben: Start’in ESS, Pépite en Act for Impact. De uitvinder is op zoek naar medestanders die wel wat is zijn afvalsorteerder zien.

Bron: Futura-Sciences.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.