Bij toeval een permanent en snel geheugen ontdekt

RAM

Weg met RAM?

Onderzoekers van, onder meer, het befaamde MIT in Cambridge (VS) hebben ontdekt dat indiumselenide met een stroomstootje ‘overschakelt’ van de kristallijne staat in de amorfe en daarmee hebben ze een geheugenelement gevonden dat permanent en snel is, maar dat ook weinig energie vergt. Weg met het de RAM‘s, die vluchtige geheugens?
Computers en ook (mobiele) telefoons hebben twee soorten geheugens: snelle, maar vluchtige (de RAM’s) die hun geheugen kwijtraken als de stroom er af gaat en de tragere, de harde schijven die de boel bewaren. Mooi zou zijn als die gecombineerd kunnen worden. Daar wordt al jaren aan gewerkt, maar een echte oplossing was tot nu toe nog niet gevonden.
Nu lijkt het er op dat onderzoekers van het MIT, de universiteit van Pennsylvania en van het Indiase instituut voor wetenschap en technologie zoiets hebben gevonden in faseovergangsgeheugens van indiumselenide (In2Se3). Daarbij wordt de overgang van de kristallijne fase naar de amorfe fase als geheugenfunctie gebruikt.

Het vervelende was alleen dat die faseovergang nogal wat warmte kostte en dus dit idee een doodgeboren kindje leek. Tot een van de onderzoekers per ongeluk een stroompje door de halfgeleider leidde en die plotsklaps van geleider weerstand werd. De kristalfase was overgegaan in de amorfe.

Veelzijdig

Indiumselenide is een veelzijdig materiaal. Het is zowel ferroelektrisch (kan gepolariseerd worden) als piëzoelektrisch (produceert stroom oiv druk). Deze twee eigenschappen samen hebben met een stroompje de faseovergang mogelijk gemaakt. Het heeft de onderzoekers drie jaar gekost om dat te begrijpen.

Het benodigde stroompje is klein en dat zou betekenen dat je maar weinig energie nodig hebt om dat geheugen te laten werken: een algemeen, permanent geheugen dat snel is en weinig energie vergt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.