Is een galzuur het nieuwe ‘levenselixer’?

Galzuren

Galzuren (afb: proefschrift Gert Bearelle/univ. van Gent)

Minder calorieën tot je nemen of er meer verbranden door fysieke inspanning is een simpele manier. Dat leidt bij zoogdieren tot de aanmaak van lit(h)ocholzuur (LCA). Dat activeert weer het enzym AMPK dat veroudering tegen gaat. Dat werkt bij muisjes, maar ook bij wormpjes en fruitvliegjes. Een nieuwe manier om eeuwig jong te blijven?
Calorievermindering veroorzaakt verschillende stofwisselingsveranderingen. Onderzoekers rond Shen-Cai Lin van de universiteit van Xiamen (China) wilden weten welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de gunstige uitwerking van een caloriearm dieet. Uit hun onderzoek kwam naar voor dat het Lit(h)ocholzuur (dat is een galzuur) daarin een belangrijke rol speelt .
Bij muisjes bleek het galzuur dezelfde gunstige effecten op te wekken als een caloriearm dieet. Zoals gesteld werd de aanmaak van AMPK (een kinase, zorgt voor de fosforylering van stoffen) gestimuleerd,  wat leidde tot een verbetering van de spierprestaties en een grotere grijpkracht van/bij de diertjes.

Levensverlengend

Lit(h)ocholzuur heeft ook bij wormpjes (Caenorhabditis elegans) en fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) levensverlengende en gezondheidsverbeterende effecten, schrijven de onderzoekers. Beide soorten kunnen geen LCA aanmaken, maar de gevolgen waren te zien als ze het galzuur kregen toegediend.
Als het AMPK-gen werd uitgeschakeld dan verdwenen de effecten bij zowel de muisjes, als wormpjes en fruitvliegjes. Kortom; met lit(h)ocholzuur zouden we een ‘levenselixer’ in handen hebben (maar we kunnen ook een caloriearm dieet volgen, natuurlijk). Er schijnen al grote plannen/verwachtingen met/over lit(ho)cholzuur te zijn…

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.