Zijn suikers de nieuwe antibiotica?

Erika Ganda met kalf

Erika Ganda met kalf (afb: Penn State/Erika Ganda)

Het lijkt er op dat een geconcentreerde suikeroplossing (dextrose oftewel glucose) bij koeien met een baarmoeder-ontsteking (metritis) net zo goed werkt als een antibioticum, tenminste bij een milde vorm van die ontsteking. Dat zou in de veeteelt wel eens kunnen leiden tot een daling van het nu hoge antibioticagebruik in die sector. Of dat bredere toepassing heeft
Koeien moeten om melk te blijven geven regelmatig kalven. Dat zorgt voor nogal wat problemen. “Baarmoederontstekingen ontstaan na het kalven en is een van de belangrijkste ziektes in de veehouderij in de VS”, zegt Erika Ganda van de universiteit van Pennsylvania.
“Koeien worden alleen behandeld met antibiotica als dat hun gezondheid ten goede komt om te voorkomen dat die in de melk terechtkomen. Het minimaliseren van antibioticagebruik beperkt ook het gevaar op resistente bacteriën. Antibioticaresistentie is zowel bij mensen als bij vee een groeiende zorg. Met dit onderzoek wilden we zien of er antibioticavrije alternatieven zijn.”

In het onderzoek werden de koeien met zowel een antiobioticum (ceftiofur) als een dextrose-oplossing behandeld. Dextrose kwam in beeld doordat die suiker schadelijke bacteriën kan plasmolyseren (van het celmembraan ontdoen). Wat er eigenlijk gebeurt is dat een sterke suikeroplossing het water uit de bacterie ‘zuigt’. Dat werkt bij mensen goed bij wondheling, maar bij vee waren de uitkomsten experimenten met een suikeroplossing nogal gemengd.

“Het alternatief moest aan twee voorwaarden voldoen”, zegt medeonderzoeker Adrian Barragan. Werkt het en geeft het gelijke resultaten (als een antibioticum; as)?(…) We waren vol hoop, maar hadden niet verwacht dat beide methoden bij een milde vorm dezelfde uitkomst gaven. Dat was een fraaie ontdekking.”
Bovendien heeft de suikerbehandeling het voordeel dat de bacteriesamenstelling in de ingewanden van de koe niet (ernstig) wordt verstoord.

77 koeien

De proef werd uitgevoerd bij 77 koeien en dat zou onvoldoende zijn om keiharde conclusies te trekken, maar de klinische proef smaakte naar meer (onderzoek?). Dat extra onderzoek moet er inderdaad komen om goed uit te zoeken wat dextrose zoal vermag als geneesmiddel en misschien komt die behandeling ook bij de mens terecht, suggereren de onderzoekersters. Dat is niet zo gek, want het idee voor dextrose kwam aan de praktijk van mensenartsen.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.