Varkens gefokt als orgaandonors voor mensen

In de VS fokt het bedrijf Revivicor varkens om als orgaandonoren voor mensen te fungeren. De varkens zijn genetisch zo veranderd dat de vreemde organen worden geaccepteerd door het afweersysteem van de (menselijke) ontvanger. Hier en daar worden wenkbrauwen gefronst bij de ‘industrialisering’ van de orgaandonaties.
Al twintig jaar werkt het bedrijf in Blacksburg, Virginia aan de transplantabele varkensorganen. Op zijn webstek legt het bedrijf uit hoe die genmanipulatie verloopt. Om afstoting te voorkomen en organen geschikt te maken voor transplantatie in menselijke patiënten, heeft Revivicor tien genen in het varkensgenoom bewerkt.
Catherine Remy; HybridesDrie van deze genen worden uitgeschakeld om afstoting te voorkomen, één wordt uitgeschakeld om de orgaangroei na transplantatie te beperken en zes menselijke genen worden ingevoegd om afstoting, ontsteking en bloedstolselvorming in het getransplanteerde orgaan te voorkomen.
De genbewerking wordt uitgevoerd in gekweekte varkenscellen. Revivicor gebruikte somatische celkernoverdracht (SCNT) om de cellen genetisch te bewerken. Die techniek zou een doorontwikkeling zijn van een techniek die al is gebruikt voor de ‘creatie’ van het kloonschaap Dolly in 1997.
In die doorontwikkelde techniek wordt de kern van een genetische bewerkte varkenscel overgebracht in een varkenseicel waaruit de kern is verwijderd. De eicellen worden vervolgens overgebracht naar draagmoederzeugen waar ze zich ontwikkelen en groeien tot een natuurlijke geboorte. Alle daaruit geboren biggetjes hebben dat  veranderde genoom. Overigens schijnt als een orgaan van een varken wordt gebruikt de rest van het varken te worden ‘weggegooid’.

Een donororgaan van zo’n orgaanvarken is gebruikt voor de xenotransplantatie bij een Amerikaanse nierpatiënte op 17 december jl. Inmiddels zijn in Amerika al verschillende transplantaties uitgevoerd met varkensorganen zoals harten en nieren.
De eerste operaties werden, met toestemming, uitgevoerd bij hersendode patiënten, voordat overgegaan werd op ernstig zieke patiënten. Die laatsten leefden een tot enkele maanden met hun donororgaan, maar de varkensorganen zouden niet zijn afgestoten.
Revivicor wil in 2025 beginnen met klinische proeven met xenotransplantatie. Het idee is dat dan in 2029, na goedkeuring door gezondheidsautoriteit FDA, met klinische toepassing te kunnen beginnen. Overigens zal zo’n orgaan niet goedkoop zijn. Er wordt gesproken over eenmiljoen dollar voor een nier. Dat zou overeenkomen met de kosten voor tien jaar nierdialyse.

Onderdelenleverancier

Er zijn mensen die bedenkingen hebben bij deze ‘industrialisering’ van de orgaanproductie. zoals de Franse sociologe Catherine Remy, schrijfster van Hybrides. Daarmee wordt het dier gedegradeerd tot ‘onderdelenleverancier’ van mensen. Daar zit ViviCor-baas David Ayares niet zo mee: “Ik geloof dat een varken dat voor zijn organen wordt gebruikt voor xenotransplantatie een veel betere bestemming heeft dan om te dienen als vleesleverancier.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.