Gaat kunstmatige intelligentie de politiek overnemen?

Britse premier Keir Starmer

Britse premier Keir Starmer:…180* gedraaid (?) (afb: Wikimedia Commons)

In het wetenschapsplatform the Conversation filosofeert wijsgeer Ted Lechterman van de IE-universiteit over de mogelijkheid dat kunstmatige intelligentie het deels of geheel overneemt van de politiek. De Britse premier Keir Starmer wil dat het Verenigd Koninkrijk leidend wordt in de de ki en dat die tak van sport in toenemende mate wordt ingezet in het VK, in den beginne om zaken als examens nakijken op zich te nemen. Wordt de mens zo langzamerhand op een zijspoor gerangeerd door een eigen uitvindsel?Kiezers zijn niet afkerig van het vervangen van in ieder geval een aantal politici door ki. Politici door grote taalmodellen vervangen zoals ChatGPT heeft in hun ogen grote voordelen. Die worden niet gestuurd door machtswellust, geldzucht of gloriewens. Ze slapen of rusten niet, kunnen met iedereen tegelijkertijd communiceren en kunnen zich voorzien van degelijke encyclopedische kennis en beschikken in principe over een fabelachtig rekenvermogen en geheugen.

Het eerste idee van  Lechterman is ki een steeds grotere rol in de politiek te geven. Lechterman noemt ook meteen de nadelen. De neurale netwerken zijn onnavolgbaar. Het is onduidelijk hoe die ki-algoritmen tot een beslissing komen. Regelmatig geven ze idiote antwoorden en hoe deskundig die modellen zijn is geheel afhankelijk van de gegevens die ze gevoerd hebben gekregen. Bovendien zijn dat soort systemen te kraken. Daar komt natuurlijk nog bij dat als er een storing dwarszit of de stroom uitvalt de ki-politiek het geheel laat afweten.
Natuurkundige César Hidalgo wil helemaal van de politici af. Iedere burger zou ki moeten gebruiken die hijzij dan voedt met haarzijn eigen ideeën en oplossingen. Die verschillende ‘bots’ zouden dan met elkaar tot overstemming moeten zien te komen over allerlei onderwerpen die nu nog door politici worden behandeld.

Lechterman ziet daar niet veel in. Dan zou de macht te veel komen te liggen bij de mensen (???;as). die de algoritmes ontwerpen en dan zijn we van de regen in de drup terechtgekomen, vindt hij.

Algocratie

Het zijn radicaalste idee is om de factor mens helemaal uit te sluiten en de politiek geheel door de grote taalmodellen of wat er nog komt aan ki-systemen over te laten nemen. Dan krijgen we dus een algocratie met de mens hooguit nog als uitvoerder. Veel school heeft de mens daar niet voor nodig.

Hoe dan ook, stelt Lechterman, we zullen met de zich snel ontwikkelende ki-technologie iets moeten bedenken. Hij ziet niet zo veel in het vervangen van politici door ki-systemen. Ki zou kunnen helpen om beslissingen beter te maken, maar ook nu al verdwijnen goede rapporten vaak in diepe laden als politici de conclusies daarvan niet delen. Hij stelt dat de Habermas Machine, een ki-debatmoderator, met succes groep tot overeenstemming hebben gebracht.
Keir Starmer wil een groot actieplan lanceren om het VK wereldleider op het gebied van ki te maken. Ki zou onder publieke controle tegen 2030 twintig keer vaker moeten worden ingezet dan nu. Het begint dan met zaken als het opsporen van kuilen in wegen tot het vrijmaken van leraren om les te geven. Over politici heeft hij het (nog?) niet.

Het lijkt daarmee dat de arbeiderspartij in het VK 180° gedraaid is op het punt van ki. Niet zo lang gelegen keek Labour vooral na de schaduwkanten van ki. Techbedrijven als OpenAI en Microsoft kunnen hun geluk niet op. Wat zou ChatGPT daarvan zeggen?

Bronnen: the Guardian, the Conversation

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.