Duurzaam cacao verbouwen levert meer op

 Duurzaam levert meer cacao op

Duurzame landbouwmwethoden zouden de cacaoproductie te goede komen (afb: univ. van Oxford)

Liefhebbers van warme chocolade en mensen die graag repen kanbbelen gaan het moeilijk krijgen, want de verbouw van cacao wordt dwarsgezeten door het veranderende klimaat. Nieuw onderzoek zou echter hebben uitgewezen dat duurzame teelt van cacao die zowel de bestuivers als het klimaat sparen zelfs de opbrengst zou kunnen vergroten.
Cacao (Theobroma cacao L.) is een belangrijk voor vier tot zes miljoen kleine boeren in de tropen en vormen de basis van een wereldwijde chocolade-industrie die jaarlijks meer dan 100 miljard dollar waard is. De combinatie van miljoenen boeren die afhankelijk zijn van cacao voor hun levensonderhoud en de toenemende wereldwijde vraag naar het chocola, heeft geleid tot uitbreiding van cacaoplantages en intensivering van landbouwpraktijken, vaak ten koste van biodiversiteit en duurzaamheid op de lange termijn.
Door de klimaatverandering staat de cacaoproductie echter onder grote druk, zo blijkt. De onderzoekers denken echter ook oplossingen te kunnen geven voor landbouwmethoden die voor een goede en zelfs betere opbrengst aan cacao kunnen zorgen zodat de plantages niet hoeven te worden uitgebreid (ten koste van bossen).

Het onderzoekersters, uitgevoerd in drie grote cacaoproducerende landen – Brazilië, Ghana en Indonesië, die samen goed zijn voor 33% van de wereldwijde cacaoproductie – bekeken belangrijke factoren die de cacaoopbrengsten beïnvloeden. Hun bevindingen laten zien dat het verhogen van de bestuivingspercentages boven het huidige niveau de opbrengsten met 20% zou kunnen verhogen. Los van het effect van bestuiving, hadden locaties waar de temperaturen tot 7°C hoger waren 20% tot 31% lagere cacaoopbrengsten, wat de kwetsbaarheid van cacaoproducerende regio’s voor de effecten van klimaatverandering onderstreept.
“Cacao wordt bestoven door kleine insecten zoals muggen en tripsen en het is nogal verrassend dat er meestal gewoon niet genoeg bestuiving plaatsvindt om de cacaooogst te produceren die mogelijk is”, zegt Acheampong Atta-Boateng, promovendus aan de universiteit van Oxford.

Voor duurzame cacaoproductie is het noodzakelijk om bestuiving te verbeteren, stellen de onderzoekersters, door onder van bladafval en andere ondergroeibiomassa te laten liggen, door te zorgen voor voldoende organische stof in de bodem, voor matige schaduw en het verminderen van het gebruik van landbouwchemicaliën. Deze praktijken verhogen niet alleen de hoeveelheid bestuivers, maar helpen ook om de plantagetemperaturen te verlagen en de bodemgezondheid te verbeteren, hetgeen goed is voor veerkracht op de lange termijn.

Hoofdauteur Tonya Lander van de Universiteit van Oxford stelt dat de opbrengsten aanzienlijk kunnen worden verbeterd: “Ons onderzoek toont aan dat duurzame landbouwmethoden de cacaoopbrengsten aanzienlijk kunnen verbeteren zonder uitbreiding of intensivering van de boerderij. Door biodiversiteitsgerichte, klimaatbestendige landbouwtechnieken toe te passen, kan de cacaosector zowel de productie verhogen als het levensonderhoud van boeren veiligstellen.”

Risico’s

Volgens mede onderzoeker Tom Wanger van de Westmeeruniversiteit heeft stijgende vraag naar cacao en de economische voordelen op korte termijn voor boeren geleid tot uitbreiding van plantages en ecologische verarming ten koste van biodiversiteit en essentiële ecosysteemdiensten, zoals bestuiving. “Deze studie geeft de risico’s op lange termijn van deze aanpak weer en laat zien hoe bestuiving een klimaatbestendige oplossing kan zijn voor landbouwsystemen om op lange termijn ecologisch en financieel duurzame gewassen te telen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.