Geen land voldoet aan de 17 duurzaamheidsdoelen van de VN

Ontwikkelingsdoelen VN

Geen van de landen haalt de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (afb: Alberto García-Rodríquez et al./PLOS)

Uit een nieuwe analyse blijkt dat er complexe verbanden bestaan ​​tussen de zeventien Duurzame Ontwikkelings-doelen van de Verenigde Naties (VN), waaronder doelstellingen als geslachtsgelijkheid en kwalitatief onderwijs. Hieruit blijkt dat geen enkel land op schema ligt om alle doelen te halen in 2030, zoals in de bedoeling ligt. Sommige ontwikkelingsdoelen werken elkaar zelfs tegen in het huidige economische stelsel.


In 2015 hebben de lidstaten van de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aangenomen met als doel vrede en welvaart voor mensen en de planeet te bereiken. Tegenslagen zoals de coronapandemie, klimaatverandering en gewapende conflicten hebben de vooruitgang echter vertraagd. Er is meer onderzoek nodig om de onderliggende obstakels te verduidelijken, zodat die effectief kunnen worden aangepakt.
Om het inzicht te vergroten, hebben Alberto García-Rodríguez van de nationale autonome universiteit van Mexico en collega’s een reeks hulpmiddelen voor machinaal leren toegepast op meer dan twintig jaar aan continue gegevens. Ze hebben de samengevoegde scores geanalyseerd die waren afgeleid van 231 door de VN aangewezen indicatoren voor de voortgang op weg naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 107 landen, evenals de gegevens over het brutobinnenlandsproduct.

Economisch systeem

Uit de analyse bleek dat er complexe verbanden bestonden tussen de doelen, waarbij sommige doelen synergetisch werkten en andere een afweging vormden. Zo lijken de twee doelstellingen van klimaatactie en verantwoorde consumptie en productie elkaar te ondersteunen, maar is er een negatieve correlatie met alle vijftien andere doelstellingen. Dit suggereert dat het huidige economische systeem de klimaatdoelstellingen in de weg kan staan. Ondertussen lijkt het doel van geen armoede synergetisch te zijn met de meeste andere doelen.

Geen enkel land lijkt op schema te liggen om alle zeventien doelen te behalen in 2030. Wanneer landen echter worden gegroepeerd op basis van geografische, culturele en sociaaleconomische factoren, lijken verschillende groepen vooruitgang te boeken op het gebied van verschillende doelen. Afrikaanse en Aziatische landen (met het laagste bbp) boeken bijvoorbeeld weinig vooruitgang op doelen als geen armoede, geslachtsgelijkheid en goede gezondheid en welzijn. De grootste vooruitgang is er echter op het gebied van klimaatactie en verantwoorde consumptie en productie.

Nieuwe aanpak

Op basis van deze resultaten pleiten de onderzoekers voor een nieuwe, systematische aanpak om de zeventien doelen te bereiken. Deze aanpak is regiospecifiek en houdt rekening met de complexe verbanden tussen de doelen. De bevindingen van dit onderzoek kunnen bijdragen aan dergelijke inspanningen.

“Het is duidelijk dat de huidige wereldwijde productie- en consumptiepatronen niet goed aansluiten bij onze klimaatactiedoelen en een negatieve invloed lijken te hebben op andere Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Als we echt streven naar een betere toekomst, is onmiddellijke actie noodzakelijk.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.