Kleurstof als voor kwantumcomputers

Zeer regelmatig wordt de kwantumcomputer als de grote alleskunner van de toekomst gepresenteerd, maar er zijn nog wat probleempjes op te lossen. Decoherentie, bijvoorbeeld, is zo’n probleempje, zeg maar instabiliteit. Je hebt natuurlijk niks aan zo’n prachtige alleskunner, als ie constant zijn informatie kwijt is. Het lijkt er op, maar ik zeg dat met veel slagen om de arm, dat onderzoekers van het Londense centrum voor nanotechnologie ((LCN) daar een oplossing voor hebben gevonden in de vorm van de kleurstof koperftalocyanine. Het lijkt mogelijk met behulp van die kleurstof stabiel informatie op te slaan in de vorm van kwantumbits, zo schrijven ze in een artikel in het wetenschapsblad Nature

Kwantumopslag

Een ‘harde schijf’ van koperftalocyanine op een flexibele drager. De pijlen suggereren de superpositie (afb: Futura-Sciences)

Al vijf jaar geleden kondigden de Britse onderzoe-kers aan dat die kleurstof mogelijkhe-den bood om informatie op te slaan in kwantum-computers. Waar ze nu mee komen is een molecuul-laag koper-ftalocyanine op een flexibele ondergrond (zie plaatje). Het lijkt er op dat elektronen in dat molecuul minder last hebben van decoherentie als ze in superpositie verkeren dan normaal. Die voor een normaal mens onbegrijpelijk toestand dat dat, in dit geval, de elektronspin tegelijkertijd in verschillende kwantumtoestanden kan verkeren, is cruciaal voor de werking van een kwantumcomputer. De kleurstof is makkelijk in het gebruik. Zo zijn er, bijvoorbeeld, ‘platen’ van te maken, absorbeert die zichtbaar licht en is, met het oog op het verkrijgen van bepaalde magnetische of elektrische eigenschappen, chemisch simpel te veranderen. Nu is het wachten op de eerste harde kwantumschijf van ftalocyanine.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.