Volgens de Duitse onderzoeker Axel Kleidon van het Max Planckin-stituut voor biogeoche-mie in Jena is het onwaarschijn-lijk dat geotechniek de aardop-warming kan verminderen, laat staan teniet doen. Kleidon en mede-onderzoekers, onder meer van de landbouwuniversiteit van Wageningen, laten zien hoe uit een eenvoudige analyse van de energiebalans op aarde blijkt dat de waterkringloop anders reageert op de opwarming door de zon dan op de opwarming door het broeikaseffect. Dat betekent, onder meer, dat het afschermen van zonlicht om de temperaturen te laten dalen ongewenste effecten kan hebben op de regenval, zo melden ze in het blad Earth System Dynamics, een open blad van de Europese vereniging van aardwetenschappen.
Aardopwarming heeft effect op de waterkringloop omdat er door de temperatuurstijging meer water verdampt. Door die extra verdamping ontstaat er in sommige gebieden meer droogte terwijl er elders meer regen terechtkomt. Hoe meer water er verdampt per graad extra hoe groter de invloed op de waterkringloop. Die kringloop reageert dus verschillend op het type opwarming, stellen de onderzoekers.
Om tot die conclusie te kunnen komen gebruikten Kleidon et.al. een eenvoudige energiebalans. Daarmee bepaalden ze hoe gevoelig de waterkringloop is voor stijging van de oppervlaktetemperatuur ten gevolge van het broeikaseffect en van het zonlicht. In het eerste geval krijg je een stijging van 2% per graad temperatuurstijging in het tweede 3%. Die uitkomst rolt ook uit veel ingewikkelder klimaatmodellen.
“Die verschillen zijn makkelijk te verklaren” zegt Kleidon, die een pan op het fornuis als voorbeeld neemt. “De temperatuur in de pan wordt hoger door er een deksel op te leggen of door de warmte te verhogen, maar bij deze gevallen verschillen de hoeveelheden energie die door de pan stroomt. Het broeikaseffect is het deksel, maar als er geen extra zonlicht is (het gas opdraaien; as), dan komt de verdamping alleen door het stijgen van de temperatuur. Het gas opendraaien (zonlicht; as) verbetert de energiestroom doordat er koelsystemen in gang worden gezet om de energiebalans weer in evenwicht te brengen, waardoor het effect op de waterkringloop groter is.”
In hun artikel tonen de auteurs ook aan wat dat voor gevolgen heeft (zou hebben) voor toegepaste geotechnieken. Veel van die technieken zijn gericht op het verminderen van de zonlichtinstroom (dus het gas lager draaien, in Kleidons uitleg). Als de onderzoekers dat toepasten in hun simulatie, dan had dat gelijkertijd effect op de waterkringloop en op de atmosfeer. Die effecten zouden niet tegelijk te verhelpen zijn. Dat lijkt dus een doodlopende weg om de aardopwarming te reduceren, denken de auteurs. “Het is als het deksel op de pan doen en het gas lager draaien”, zegt Kleidon. “Thuis helpt dat je energierekening te verlagen maar op het niveau van de aarde vertraagt het de waterkringloop met verstrekkende gevolgen.”
Bron: Eurekalert