In groene thee maakt EGCG het verschil

Groene thee (matcha)Aan groene (ongefermenteerde) thee worden allerlei positieve eigenschappen voor de gezondheid toegeschreven. Je geheugen zou verbeteren  bij regelmatige consumptie van een bakkie en het risico op hart- en bloedvatziekten en sommige typen kanker zou verminderen. Groene thee zou zelfs beschermen tegen HIV en de ziekte van Alzheimer. Kortom een gezond goedje, al moet dat ook niet overdreven worden, want voor sommige effecten moet je dagelijks liters groene thee drinken en jaren geleden werd gesteld dat groene thee ook hielp tegen reumatische aandoeningen, maar dat werd later weer tegengesproken. Hoe het ook zij, onderzoekers van een univeristair medisch centrum in het Duitse Sleeswijk-Holstein hebben uitgeplozen dat al die gezonde eigenschappen bijna alle zijn toe te schrijven aan een groepje chemische verbindingen die in groene thee voorkomen: de fenolachtige catechines en daarvan vooral van epigallocatechine-3-gallaat (EGCG).

Groene thee bevat verbindingen die door fermentatie (eigenlijk oxidatie) verloren gaan in zwarte thee (op de foto twee koppen matcha, een soort soep van groene thee). De onderzoekers bekeken de werking van epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) in muizen. De stof blijkt de vorming van het enzym 11β-HSD-1 te remmen, dat op zijn beurt weer een rol speelt bij de vorming van het hormoon cortisol. Dat hormoon speelt een belangrijke rol in allerlei fysiologische processen die betrekking hebben op de hard- en vaatfuncties, de stofwisseling van koolhydraten en de afweer. Onmatige cortisolproductie kan echter leiden tot problemen zoals hoge bloeddruk, verminderde afweer, suikerziekte (type 1 en 2) en vetzucht.

De uitkomst van het onderzoek lijkt een verklaring gevonden te hebben voor de vele goede eigenschappen die het goedje worden toegedicht. ECGG in een drankje vermindert, blijkt, de aanmaak van cortisol en beïnvloedt ons welzijn. De onderzoekers zijn van plan moleculen te ontwerpen die de remmende werking van de catechines op het enzym 11β-HSD-1 nabootsen, zo meldt het webblad Futura-Sciences. Ik vraag me af waarom je dat zou proberen als je het spul dat werkt al in handen hebt: de catechines in groene thee, maar ik zal het wel niet begrijpen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.