Google werkt naar eigen zeggen aan de ontwikkeling van een contactlens, die automatisch het bloedsuikergehalte bepaalt en de gebruiker waarschuwt als er iets mis dreigt te gaan. De meetgegevens kunnen extern worden opgeslagen. Deze toepassing is maar een voorbeeldje van de vele mogelijkheden, denkt Google.
De bloedsuikersensor zit tussen de twee kunststoflagen van de lens. De lens is ook uitgerust met een zendchip om de gegevens door te kunnen seinen naar een opslagmedium (bijvoorbeeld een slimtel of computer). De sensor meet elke seconde de suikerwaarde van het traanvocht. De lens zou al zijn beproefd in klinische proeven. Google overweegt om micro-leds in te bouwen om de gebruiker te waarschuwen voor afwijkende bloedwaarden. Voorlopig moet er nog wel wat aan de lens gesleuteld worden alvorens die op de markt komt. Ook is Google op zoek naar een partner.
Volgens NRC Handelsblad komt de ontwikkeling van Microsoft. Een van de ontwikkelaars, Babak Parviz, heeft gewerkt daar daan de ontwikkeling van de lens. Parviz, die ook de wieg van de Bril heeft gestaan, achtte de ontwikkeling kansrijker bij Google. De ontwerper schijnt ook bemoeienis te hebben met de ontwikkeling van ‘bionische’ contactlenzen voor, bijvoorbeeld, slechtzienden.
Der Spiegel stelt dat Google niet de enige is die aan dit soort dinskes werkt. Het Fraunhoferinstituut werkt ook aan een systeem om in de ogen bloedsuikerwaarden te meten, maar dat gebeurt niet in een conacttlens.
Bron: Der Spiegel