Een batterij die op loopt stijfsel

Percival Zhang

Rechts op de foto Percival Zhang

Onderzoekers van het Amerikaanse Virginia Tech-instituut hebben een batterij ontwikkeld die loopt op stijfsel (of eigenlijk vooral suiker). Die zou tien keer meer energie kunnen bevatten dan de veelgebruikte lithium-ionbatterijen van dezelfde afmetingen. Waarom heeft nooit iemand daar eerder aan gedacht, denk je dan. De suikerbatterij zou in een jaar of drie op de markt kunnen komen. Opladen doe je door er een schep stijfsel in te gooien.
“Suiker is de perfecte energieopslag in de natuur”, zegt Percival Zhang. “Dan is het niet meer dan logisch dat we dat gebruiken voor het maken van een milieuvriendelijke batterij.” De biobatterij zou goedkoper, betrouwbaarder en milieuvriendelijker zijn dan andere batterijen en de batterij is ook nog eens afbreekbaar.
De nieuwe batterij produceert aanzienlijk meer energie uit suiker dan ooit te voren, waarom is mij een raadsel. In feite gaat het hier om een brandstofcel, waarbij de reacties waarmee de brandstof wordt afgebroken energie opleveren.
Het proces in de batterij begint met deels verteerd stijfsel, dat wordt omgezet in een suiker (maltodextrine), die vervolgens met behulp van 13 enzymen verder wordt afgebroken. Tijdens die reactieketen komen er veel elektronen vrij, die dan weer gebruikt kunnen worden om elektrisch gerei te laten draaien zoals slimtels en klapdozen. Het persbericht meldt dat het belangrijkste bijproduct water is, maar dan vraag je je af waar de koolstofatomen zijn gebleven. De stijfselbatterij ademt dus ook kooldidoxide (mag dat?). Door de enzymen de een na de ander te gebruiken ontstaat er een regelmatige elektronenstroom, stelt Zhang. Daar zal dan wel die hoge opbrengst uit voortkomen. Ik ga op zoek naar een schemaatje van de stijfselbatterij/-brandstofcel (maar kan dat niet vinden).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.