De hersens in 15 getallen

Het is geen heet nieuws, maar wel leuk om te weten, wat dingetjes van de hersenen. Misschien kun je er nog eens een kwis mee winnen. Het Franse webblad Futura-Sciences (daar leen ik dit van) zet wat cijfers achter elkaar van dit intrigerende lichaamsdeel (of moet ik zeggen orgaan?). Hersendoorsnee

302

Niet alleen zoogdieren hebben hersenen. Ook het ongeveer een millimeter lange wormpje Caenorhabditis elegans heeft neuronen. Met 302 hersencellen hebben deze wormpjes de kleinst bekende hersens. Insecten hebben al gauw een miljoen hersencellen.

7,8

Aan de andere kant van de schaal staat de potvis (en niet de grotere blauwe vinvis). De hersens van een potvis wegen 7,8 kilo. Het is tot nu toe niet gelukt daarvan het aantal hersencellen te bepalen.

86 miljard

De mens heeft waarschijnlijk de best gevulde hersenpan. Onze hersenen bestaan uit zo’n 86 miljard hersencellen.

1,5

Die 86 miljard, inclusief de gliacellen, wegen bij mannen zo’n 1,5 kilo, bij vrouwen 1,3 kilo.

250.000

Die miljarden neuronen ontstaan niet spontaan. Ze komen voort uit verschillende celdelingen. Ze ontstaan vooral tussen de derde en de zevende maand van de zwangerschap. Op eniger tijd worden er zo’n 250 000 neuronen per minuut gemaakt.

85.000

Gemiddeld verliezen we per dag zo’n 85 000 cellen van de neocortex, zo’n 31 miljoen per jaar.

70

Hersencellen kunnen tientallen jaren leven, maar als ze niet gebruikt worden verdwijnen ze, zoals veel in het lichaam. Een 80-jarige heeft nog maar 70% van de cellen die hij had toen ie 20, 25 jaar was.

Hersencellen

10 biljoen

Hersencellen vormen een immens netwerk. In 1 kubieke centimeter hersens bevinden zich tenminste 10 biljoen synapsen (verbindingen tussen de hersencellen).

120

Informatie verplaatst zich via de zenuwen. In de grootste zenuwen is de verplaatsingssnelheid 120 meter per minuut (430 km/u). Dat is sneller dan de TGV.

180.000

Om die snelheid te bereiken zijn de zenuwen bedekt met een beschermende vettige stof (myeline). Alle op die manier geïsoleerde zenuwen achter elkaar hebben een lengte van tussen de 150 000 en 180 000 km. Zo’n vier keer de aarde rond.

20

De hersens maken ongeveer 2% van ons gewicht uit, maar de hersens gebruiken 20% van de totale energie. De hersens worden dan ook rijkelijk voorzien van bloed.

41

De hersenschors, de buitenste laag van de grote hersenen, bestaat uit vier kwabben. De voorhoofdskwab alleen al is goed voor 41% van de hersenschors. De andere drie kwabben moeten het doen met  22, 19 en 18 %.

12

Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, hersenstam en het ruggenmerg. De 12 zogeheten schedelzenuwen leiden naar de hersens.

150

Zo’n 1400 kubieke centimeter van onze hersenpan wordt in beslag genomen door de hersens zelf. Daarnaast is er nog plaat voor 150 ml bloed en 150 ml hersenvocht waarin de hersens drijven.

7,33

Hersenvocht bestaat voor 99% uit water, maar bevat ook eiwitten, metaalionen (natrium, calcium, kalium en magnesium) en chloorionen. De zuurgraad (pH-waarde) is bijna neutraal: 7,33.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.