Bisfenol A (BPA) is een chemische verbinding die in grote hoeveelheden wordt gebruikt (voornamelijk voor de productie van kunststoffen), maar toxicologisch en ecologisch, om het zacht te zeggen, niet helemaal onverdacht is. Kaleigh Reno van de universiteit van Delaware vertelde het voorjaarscongres van de Amerikaanse vereniging van scheikundigen ACS een groener alternatief voor bisfenol A ontwikkeld te hebben, dat gebaseerd op het houtbestanddeel lignine, maar dat niet de ongewenste hormonale werking van bisfenol A zou hebben. Het alternatief zou met een jaar of vijf op de markt kunnen zijn.
Lignine is een bestanddeel van hout dat nu vaak als afvalstof wordt gezien. Het alternatief is bisguaiacol F (BGF), dat wordt gesynthetiseerd uit twee afbraakproducten van lignine. Een beetje eigenaardig is dat Reno en haar mentor Richard Wool nog niet hebben uitgeprobeerd of BGF werkelijk een adekwate vervanger is voor BPA. Volgens Wool zijn de eigenschappen die de BPA-vervanger zou moeten hebben bij BGF dik in orde.
“We weten dat de moleculaire structuur van BPA een belangrijke rol speelt, bij de hormonale werking”, zegt Reno. “Die kennis hebben we gebruikt om BGF zo te ontwerpen dat de verbinding niet de hormonale eigenschappen heeft van BPA, maar wel de gewenste thermische en mechanische eigenschappen.” Volgens gegevens van de Amerikaanse milieuautoriteiten is de verbinding veel minder toxisch dan bisfenol-A.
De kandidaat-vervanger voor BPA rolde uit de ’twinkelende fractaaltheorie’ van Wool, waarmee thermische en mechanische eigenschappen van stoffen zouden zijn te voorspellen. “Deze aanpak vereenvoudigt de zoektocht naar nieuwe biomaterialen aanzienlijk.”
Bron: C2W