Het Canadese bedrijf D-Wave Systems, dat stug volhoudt kwantum-computers te bouwen, lijkt een grote slag gewonnen in het welles/nietes-dispuut. Overal werd en wordt er getwijfeld of het bedrijf ook echt commputers maakt die met kwantumtechnologie werken, maar een Brits/Amerikaans onderzoek lijkt te wijzen in de richting van een kwantumcomputer. De onderzoekers van het University College in Londen en van de universiteit van Zuid-Californië vergeleken de uitkomsten van de D-Wave-computer met de gegevens verkregen via drie klassieke natuurkundige methodes en een via een kwantummethode waarmee D-Wave zegt te werken. Geen van de klassieke methodes kwam overeen met de gegevens uit de D-Wavemachine. De uitkomst is een fikse steun in de rug van D-Wave, die ondanks de skepsis al computers heeft verkocht aan Lockheed Martin en aan de, in deze, partners Google en de ruimtevaartorganisatie NASA.
“Dit lijkt op de overgang van klassieke natuurkunde naar de relativiteit“, zegt kwantumfysicus Colin Williams van D-Wave. Het zou een klap voor de skeptici zijn. Dat valt wat tegen. “Ik denk dat ze de ruis niet juist gemodelleerd hebben” zegt informaticus Umesh Vazirani van de universiteit van Californië in Berkeley die eerder een kritisch artikel over de ‘kwantumcomputer’ van D-Wave schreef. Hij doelt daarmee op de verstoringen van de gegevens die veroorzaakt zouden kunnen worden door het verhogen van de temperatuur. “Je moet wat meer respect voor de waarheid hebben.”
D-Wave zegt met zijn ‘kwantumcomputer’ op zoek te zijn naar een oplossing uit een schier eindeloos aantal mogelijkheden. Ondanks zijn nog niet verdwenen skepsis is Vazirani milder geworden. “Ik heb met ze gesproken. Ze werken er hard aan om te bewijzen dat kwantumrekenen werkt.”
Ondertussen werkt het bedrijf inderdaad gestaag door. In april komt het met een machine met 1000 kwantumbits en volgend jaar zal er een moeten zijn van 2000. Als D-Wave met die machines de grote noten kan kraken die een kwantummachine wordt geacht te kraken, dan zullen waarschijnlijk ook de grootste skeptici overstag gaan, denkt de New York Times. Wat mij dan weer verbaast dat D-Wave het kennelijk niet aandurft de skeptici onder de motorkap te laten kijken. Dat zou toch een eind aan het dispuut maken of klink ik nu weer naïef?
Bron: New York Times