Als je het over voeding hebt dan lijkt het wel of je over mode praat. Wat vandaag slecht is voor lijf en bloedvaten zou morgen wel eens heel gezond kunnen zijn en omgekeerd. Als er iets erg slecht voor je gezondheid was, dan waren dat wel verzadigde vetzuren. Klopt niks van, beweerde de Franse voedingsdeskundige en biochemicus Philippe Legrand van de universiteit van Rennes (F) op een Frans gynaecologencongres. Die zouden snel weer moeten worden toegevoegd aan babymelk, vindt hij. Plus het meervoudig onverzadigde verzuur DHA.
Verzadigde vetzuren zijn chemisch gezien simpele verbindingen. Ze bestaan uit een koolstofketen en een organische zuurgroep. Al sedert de jaren 60 staan verzadigde vetzuren in een kwade reuk: slecht voor hart en bloedvaten en nog wat ander ongerief. Volgens Legrand zijn onverzadigde vetzuren onmisbaar. Legrand: “Zij kunnen niet als een eenheid beschouwd worden. We moeten zij als een verzameling ondergroepen zien. Verzadigde vetzuren zitten in alle melkproducten, vlees, maar ook in planten. Alle zoogdieren maken verzadigde vetzuren aan.”
“Dat idee uit de jaren ’60 is overdreven. In 2010 en in 2013 hebben meta-analyses laten zien dat er geen bewijs is dat verzadigde vetzuren verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziektes.” Wat wel zo is, is dat teveel van sommige vetzuren, zoals myristinezuur en palmitinezuur, minder gezond is. “In kleine hoeveelheden zijn ook die nodig voor, bijvoorbeeld, de acetylering van eiwitten.” Andere, kortere vetzuren als C6, C8 en C10 komen voor in geitenmelk waar ze een antivirale werking hebben en zelfs cholesterolverlagend zouden werken. “Alle verzadigde vetzuren hebben belangrijke, specifieke functies in de cel. Ze zouden nooit uit babymelk verwijderd mogen worden. Babymelk moet zo veel mogelijk op moedermelk lijken.” Aan babymelk zou ook nog eens het meervoudig onverzadigde vetzuur DHA moeten worden toegevoegd, dat te vinden is in visolie. Hij vindt dat sommige ouders de gezondheid van hun kinderen op het spel zetten door ze die noodzakelijke voedingsbestanddelen te onthouden. Het wat hij noemt misverstand is echter taai.
Bron: Future-Sciences