Mensenjongen hebben veel meer tijd nodig om volwassen te worden dan zelfs de jongen van onze naaste familie in het dierenrijk, de mensapen. Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht dat dat aan onze hersens ligt. Die vergen in onze jonge jaren zoveel energie dat de rest van het lijf er bekaaid af komt. Mensen lijken qua groeitempo meer op reptielen dan op zoogdieren.
De hersens van een vijfjarige zijn energievreters. Die gebruiken twee keer zo veel glucose (suiker) als die van een volwassene, zo is uit een onderzoek gebleken dat werd geleid door de Northwestern-universiteit. Een groot deel wat die vijfjarige eet, gaat in de opbouw van de hersens zitten. “Het lichaam kan in die periode gewoon niet sneller groeien”, zeg Christopher Kuzawa van de Northwestern-universiteit . “We moeten als mensen zo veel leren en dat vergt een ingewikkeld en ‘hongerig’ brein.”
Bij de studie maakten de onderzoekers gebruik van hersenscans gemaakt met behulp van diverse scantechnieken (PET en MRI). Daarmee kunnen de opname van glucose (zorgt voor de energie) en het hersenvolume gemeten worden. Daaruit blijkt dat in de periode waarin de hersens de meeste energie nodig hebben, de groei het traagst is. Die energiehonger is op zijn top bij een vierjarige. Die groeit ook het langzaamst. De hersens gebruiken dan tweederde van alle genuttigde energie (als het lichaam rust). Kuzawa: “In een periode in de ontwikkeling is het erg lastig de leeftijd van een kind te schatten aan de hand van de lengte. De groei komt dan bijna tot stilstand, terwijl de hersenontwikkeling explodeert.” Er werd altijd van uit gegaan dat de energiehonger van de hersens het grootst is bij de geboorte, als het volume van de hersens ten opzichte van het lichaam het grootst is. Volgens de onderzoekers ligt de piek aan de energiebehoefte van de hersens bij vijf jaar. “Dat heeft er mee te maken”, zegt Kuzawa, “dat de verbindingen in de hersens, de synapsen, naar een maximum groeien, doordat we dan zoveel dingen leren.”
Bron: Science Daily