Telepathie bestaat dus (?) wel/niet

Hersen-/hersencommunicatieCatalaanse, Franse en Amerikaanse onderzoekers schijnen hersen-/hersencommunicatie te hebben aangetoond tussen twee mensen die 7800 km van elkaar verwijderd waren. De ’telepathie’ vond plaats op 28 maart toen het woord hola werd geteleporteerd van de zender in Thiruvananthapuram (India) naar de ontvanger in Straatsburg (F). Het woord werd binair overgestuurd. Nooit geweten dat hersens met binaire codes werken. Dat wordt logischer als je weet dat de ’telepathie’ gebruik maakt van de computer als intermediair.

De telepathische truc is mogelijk door gebruik te maken van hersen-/computercommunicatie via elektrische hersensignalen. Die truc is al vaker gebruikt voor, onder meer, het besturen van een radiografisch bestuurbaar vliegtuigje. De zender in India kreeg een soort helm die die elektrische signalen oppikt. Vervolgens moest hij  het woord hola in gedachten nemen. Dat moest hij op een tamelijk omslachtige manier doen, namelijk door dat woord te vertalen in een binaire code en die code door te geven aan de computer door te denken aan een beweging van de handen (de 1) of van de voeten (de 0). Hola bestaat uit 140 enen en nullen. Het lijkt allemaal een beetje op de manier waarop sommige ‘verlichte geesten’ (zeggen te) praten met overledenen.  De nullen en enen werden via internet verstuurd. De enen en nullen werd omgezet in lichtflitsen (enen) of geen lichtflitsen (nullen). De ontvanger kon er kennelijk chocola van maken. Tien later dagen werd, met succes, het woord ciao ‘geteleporteerd’.
Tsja. Het enige opmerkelijke aan deze proef is eigenlijk de manier waarop de enen en nullen aan de computer worden doorgegeven. Het zou indrukwekkender zijn als de zender aan een fiets had gedacht had en de ontvanger, op wat voor een manier dan ook, die fiets had doorgekregen. Die 7800 km is vervolgens tamelijk irrelevant, want afgelegd via internet. Beetje veel poeha en ik tuin daar nog in ook (en maak er een stukje van), maar misschien levert dit toch wat op.

“In dit onderzoek hebben we een bewuste hersen-/hersencommunicatie tot stand gebracht”, zegt onderzoeker Carles Grau van de universiteit van Barcelona. Grau vindt dat hij de term hersen-/hersencommunicatie mag gebruiken omdat zowel zender als ontvanger bewust aan de proef hebben deelgenomen. De studie zou nuttig zijn om hersens, vooral gevoelens en emoties, op een andere niet-invasieve manier te kunnen bestuderen. Grau: “Computers zullen in de nabije toekomst direct kunnen communiceren met het menselijk brein.” Deze techniek zou andere communicatietechnieken mogelijk maken, die ook sociale consequenties kunnen hebben met gevoelige ethische en juridische aspecten, denkt de onderzoeker.

Bron: Alpha Galileo

Eén gedachte over “Telepathie bestaat dus (?) wel/niet

  1. eindelijk word er serieus gekeken naar de mogelijkheden die telepathie met zich mee brengt voor de mensen die dit als laatste middel voor communicatie nodig hebben.

    ook zij snakken naar communicatie met de omgeving via internet of met een stem die ontwikkeld wordt door een omvormer, dus vocaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.