Nanomagneetjes in de strijd tegen micro-organismen

Kunstmilt

E. coli-bacteriën gevangen door nanomagneetjes (foto: Harvard-universiteit)

Het lijkt te mooi om waar te zijn, die magneetjes die ziekteverwekkende bacillen uit het bloed zouden kunnen halen. Geen gedoe met allerlei ingewikkelde biochemie, maar gewoon wat magneetjes door het bloed slepen en u bent vrij van bloedvergiftiging of ebola. Dat zouden onderzoekers van, onder meer, Harvard hebben aangetoond. Tenminste, bij bacteriën werkte het (ebola wordt veroorzaakt door een vrus). Uit het bloed van ratten werd op die manier meer dan 90% Staphylococcus aureus en Escherichia coli gehaald.
Het apparaatje waarmee het bloed gezuiverd wordt van ziektekiemen doet het werk wat normaal de milt in ons lijf doet, namelijk het verwijderen van bacteriën. Bij bloedvergiftiging, een overdosis aan micro-organismen in ons lijf, kan onze milt het niet meer aan. Dan zou zo’n kunstmilt goede diensten kunnen bewijzen.
De nanomagneetjes zijn bedekt met een laagje eiwit (voor fijnproevers: een mannosebindend lectine dat werkt als het eiwit opsonine) dat de  micro-organismen aan zich bindt. Het bloed wordt buiten het lijf via een apparaat gereinigd (zoiets als bij nierdialyse). De ratten kregen ook een dodelijke dosis van het bacteriële gif endotoxine ingespoten. Mits tijdig ingegrepen, overleefden de ratten ook deze aanval.
Volgens Harvard-onderzoeker Donald Ingber zou de methode ook uiterst geschikt zijn voor mensen. Groot voordeel is dat voor de behandeling niet nodig is te weten om welke ziekteverwekker het gaat. De kunstmilt zou ook een vervanger kunnen zijn voor antibiotica, waarvoor bacteriën steeds vaker resistent zijn. Ingber sluit ook niet uit dat de methode effectief is bij ebola, afhankelijk of het gebruikte ‘lijmeiwit’ opsonine (of eigenlijk MBL) ook het ebola-virus ‘pakt’. Ook hiv en het Marburgvirus zouden bestreden kunnen worden met de kunstmilt, gaat de onderzoeker onverdroten door. Hij erkent echter dat er nog wel wat proeven gedaan moeten worden, vooraleerst bij dieren. alvorens we dat zeker zullen weten. Dan zijn we wel een paar jaar verder.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.