‘Zonnebloem’ oogst zonne-energie

Zonnebloem

De Zonnebloem genereert, stroom, warmte, kou en schoon water (afb: New

Het lijkt wel of we jaren aan het knoeien zijn geweest met van die ‘ouderwetse’ zonnecellen en dat nu pas het ware licht doorbreekt. Net heb ik gemeld dat het MIT de ‘ideale zonnecel’ heeft ontwikkeld of daar komt de Zonnebloem van het Zwitserse bedrijf Airlight Energy langs. Die levert niet alleen elektriciteit, maar ook warmte, waarbij het zonlicht via concentratoren met een factor 2000 wordt versterkt. De technologie is gebaseerd op het watergekoelde zonnepaneel, dat ontworpen is door Bruno Michel en medewerkers bij IBM. Voorlopig is de capaciteit (elektrisch 12 kW en qua warmte 20 kW) van de Zonnebloem nog niet erg indrukwekkend.

Die 10 m hoge schijf volgt de zon. Naast elektra produceert de schijf schoon water en genereert warmte of, in combinatie met een warmtepomp, kou. Elk paneel bevat 25 watergekoelde fotovoltaïsche chips. De waterkoeling zorgt voor het wegleiden van de warmte en houdt zo de zonnecellen op de juiste temperatuur. Volgens ontwikkelaar Michel houdt dat het systeem efficiënt en goedkoop. De Zonnebloem zou maar een kwart van het zonneceloppervlak van een normaal zonnepaneel nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie op te genereren.
In kuststreken zou de schoonwaterproductie kunnen worden gebruikt voor de ontzilting van zeewater. Volgens IBM zou de Zonnebloem zo’n 2500 liter schoon water per dag kunnen opleveren.
Het hele systeem is er op gericht de kosten zo laag mogelijk te houden. Zonnespiegels zijn normaal zwaar, gemaakt van gepolijst glas, maar bij de Zonebloem zijn ze gemaakt van metaalfolie. Als het koelsysteem het zou laten afweten, dan zouden de zonnechips snel smelten (1500°C). Een licht vacuüm houdt de spiegels gebogen. Door dit op te heffen wordt het zonlicht niet langer geconcentreerd, waarmee grotere schade wordt voorkomen.
Proeven met een prototype met 18 spiegels gaven een rendement van 30% op stroom en 50% op warmte, zo stelt Airlight. De 36 spiegels tellende Zonnebloem heeft een vermogen van 12 kW stroom en 20 kW warmte. Het bedrijf zoekt methoden om de gegenereerde energie op te kunnen slaan. De Zonnebloem zal op zeven plaatsen worden uitgeprobeerd in, waarschinlijk, Marokko en India en naar verwachting ergens in 2017 op de markt komen.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.