Baksoda als afvanger van kooldioxide

De microcapsules met bakpoeder zouden bij uitstek geschikt zijn om kooldioxide af te vangen (afb: Lawrence Livermore-lab)

De microcapsules met bakpoeder zouden bij uitstek geschikt zijn om kooldioxide af te vangen (afb: Lawrence Livermore-lab)

Het verminderen van de uitstoot van kooldioxide zou helpen tegen de opwarming van de aarde, maar je kunt ook proberen de CO2 af te vangen. Op dat terrein zijn er wel wat pogingen gedaan, maar onderzoekers van het Lawrence Livermore-lab en van de Harvard-universiteit en de universiteit van Illinois hebben een nieuw poging gewaagd de kooldioxideuitstoot in de greep te houden, zonder dat we de fossiele brandstoffen vaarwel hoeven te zeggen. Hun antwoord is de microcapsule met daarin een natriumcarbonaatoplossing (bakpoeder of -soda) die kooldioxide opneemt in een doorlaatbare siliconenhul. Het grote verschil met andere afvangmethodes is dat er bij de microcapsules geen nare stoffen aan te pas komen.

Deze microcapsules worden normaal gebruikt voor de gedoseerde afgifte van, bijvoorbeeld, medicijnen of smaakstoffen. Nu worden bij het afvangen van kooldioxide uit, bijvoorbeeld, de afgassen van een krachtcentrale nog vaak nare stoffen gebruikt zoals  monoethanolamine, dat brandbaar is en giftig. “Onze methode betekent een grote vooruitgang wat betreft de milieu-effecten, omdat we baksoda gebruiken (dat is natriumbiocarbonaat; as) datin bijna elke keuken is te vinden”, zegt Roger Aines van het Lawrence Livermore-lab. “Ook de corrosiviteit wordt minder doordat bicarbonaat niet erg agressief is en bovendien is ingekapseld, waar het kooldioxide in en ook weer uit kan, ook al absorberen de capsules zo veel CO2 dat de oplossing vast wordt.” Een ander voordeel is dat de capsules alleen kooldioxide afvangen. De inkapseling biedt zowel de voordelen van de vaste als de vloeibare kooldioxideafvang, stellen de onderzoekers. Ook zouden de silconenbolletjes de absorptie aanzienlijk bevorderen door het grote effectieve absorptieoppervalk dat er ontstaat met al die kleine bolletjes. De bolletjes zouden zowel voor kolen- als gasgestookte centrales werken evenals voor industriële processen waar veel CO2 wordt geproduceerd, zoals de cement- en de staalindustrie. Het gebruikte natriumcarbonaat zou gedolven worden en zou niet in een chemische  fabriek hoeven worden gemaakt zoals alternatieve afvangstoffen als het genoemde ethanolamine. “Baksoda kan keer op keer gebruikt worden, terwijl aminen in maanden of zeker jaren achteruit gaan”, zegt Aines. “Het afvangen van kooldioxide is een hele klus. Daarvoor hebben we een techniek nodig dat gebruikt kan worden bij veel veel processen waar CO2 vrijkomt, maar die ook veilig, betrouwbaar en duurzaam is”, vult de onderzoeker vroom aan. Vort met die geit, zou ik zeggen…

Bron: Lawrence Livermore-lab

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.