Koreaanse onderzoekers hebben een nanotechnologie ontwikkeld waarmee moeilijk behandelbare tumoren zouden zijn te bestrijden. Met behulp van die technologie zouden de antikankermiddelen overal in een moeilijk bereikbare delen van tumoren zijn af te leveren.
Om onopereerbare kankers te behandelen worden medicijnen gebruikt, maar het probleem is die medicijnen op de juiste plaats te krijgen, namelijk in het kankergezwel. Met de huidige technieken, die ook van nanotechnologie gebruik maken, komen de medicijnen meestal niet verder dan de kankercellen in de buurt van bloedvaten. De meeste kankermedicijnen worden via het bloed toegediend.D
e Koreaanse onderzoekers gebruikten voor het transport van de medicinale stoffen liposomen, die zich de cel in kunnen ‘werken’. Liposomen zijn, simpel gezegd, vetbolletjes met inhoud. Als de liposomen met het medicijn de kankercellen in de buurt van de bloedvaten binnendringen, worden ze opgenomen door de zogeheten exosomen, eiwitcomplexen die van nature betrokken zijn bij de afbraak van RNA. Exosomen kunnen tussen cellen pendelen, waardoor op die wijze de liposomen met hun kostbare ‘lading’ verder de tumor kunnen binnendringen. Exosomen afkomstig van kankercellen spelen, door hun mobiele karakter, een belangrijke rol bij de groei en uitzaaiing van de kanker. De Koreanen gebruikten die bewegelijke eigenschap om juist de kanker te bestrijden. Ze injecteerden met behulp van de liposoomtruc een lichtgevoelig kankermedicijn bij muizen en belichten vervolgens de tumor om de behandeling te activeren. Ze zagen dat het medicijn inderdaad in heel het gezwel werkzaam was en niet slechts rond de bloedvaten. De onderzoekers proberen hun aflevermethode nu ook uit met diverse andere kankermedicijnen die worden ontwikkeld bij farmabedrijven.
Bron: Science Daily